Městu se podařilo získat dotaci z ministerstva pro místní rozvoj, která byla hlavní podmínkou pro to, aby Přerov do tak náročného projektu vůbec šel.

Finanční náklady na demolici se odhadují na dvacet pět milionů korun - bývalá ubytovna je totiž propojena zdí se sousedním panelovým domem.

„Ministerstvo už potvrdilo, že obdržíme dotaci v maximální výši padesáti procent uznatelných nákladů, což je zhruba 10 milionů korun. Zahájili jsme výběrové řízení na demolici a sešly se čtyři nabídky,“ shrnul přerovský primátor Petr Měřínský. (ANO)

Demolice objektu by mohla začít už na podzim letošního roku.

Bourání samotné bude hodně náročné, protože Chemik je propojený se sousedním panelovým domem - a v něm žijí lidé.

Zubrfest v Přerově
VIDEO: Zubfest přilákal přes 5000 lidí, nabídl i Beer in the Sky

Stavebníci musejí devět nadzemních podlaží postupně rozebrat.

„Teprve poté, až začnou stavaři budovu rozebírat, zjistí, jak jsou na sebe vázány panely. Víme, že je to komplikace, protože sousední panelový dům se po skončení prací musí zateplit,“ doplnil tajemník města Petr Mlčoch.

Sklepy mají být zasypány po vrstvách, materiál roztříděn a odvezen na skládku. Investice zahrnuje i úpravu okolí.

O demolici Chemiku rozhodli přerovští zastupitelé už v listopadu roku 2017 a znovu se o něm jednalo v únoru letošního roku. Radní tento krok zdůvodňovali tím, že nechtějí na území města dál podporovat byznys s lidskou chudobou.

Ubytovnu provozovala soukromá společnost První KPU, která si objekt od města pronajala v roce 2012.

Lidem ze sousedního panelového domu ale vadilo problémové chování nájemníků a několikrát si na ně přišli stěžovat i na jednání zastupitelstva.

V přerovské ubytovně pro bezdomovce se objevily štěnice a její obyvatelé musejí veškeré vybavení naházet do přistaveného kontejneru
V přerovské ubytovně se objevily štěnice, lidé přijdou o své věci