To jsou jen některá jména přerovských osobností, jejichž hroby se stanou čestnými. Od příštího roku k nim zavede návštěvníky nový informační systém.

Čestný hrob bude mít jednatřicet osobností, které se zapsaly výrazným písmem do historie Přerova.

Jejich výběr byl podle historika Jiřího Lapáčka náročný – přednost dostali slavní starostové města, účastníci odboje, ale také lidé, jejichž dílo se dočkalo uznání za hranicemi města a regionu.

Jsou mezi nimi umělci, sportovci, lékaři, profesoři, historici, vojáci, podnikatelé či politici. Seznam už schválili radní a do konce roku ho mají posvětit zastupitelé.

„Mezi osobnostmi je třeba komeniolog František Slaměník, profesor gymnázia Ferdinand Vaněk či lékař František Skácelík," přiblížil radní Rudolf Neuls (Nezávislí). Označena bude i takzvaná Psotova hrobka, již nelze na městském hřbitově minout. Je to místo, kde byl pohřben i někdejší starosta Přerova František Kramář.

„Hynek Psota měl v minulosti lékárnu na náměstí T. G. Masaryka a jeho syn Ivo Váňa Psota byl za první republiky světově uznávaným baletním tanečníkem," přiblížil osud slavné rodiny Jiří Lapáček.

Čestný hrob bude mít ale i první ředitel přerovského Gymnázia Jakuby Škody, jehož jméno nese škola ve svém názvu.

Náklady ponese město

Označena budou i místa posledního odpočinku mužů, kteří v minulosti stáli v čele radnice.

„Vyzdviženi budou i umělci – například básnířka Jiřina Hauková, malíři Marcel Krasický a Augustin Mervart, sochař Josef Baják či spisovatelka Amálie Vrbová, píšící pod pseudonymem Jiří Sumín," doplnila Daniela Novotná z kanceláře primátora.

Přerované budou moci zavzpomínat i u čestných hrobů slavných, které znali osobně – ať už to byl zpěvák Pavel Novák, přemožitel kanálu La Manche a otužilec František Venclovský nebo mistr světa ve hře na foukací harmoniku Lubomír Pleva.

Finanční náklady na údržbu vytipovaných čestných hrobů ponese město Přerov.

„Navrhujeme, aby byla na příští rok na údržbu a opravu hrobových míst, a to především těch, o něž se už nemá kdo starat, vyčleněna částka 200 tisíc korun," upřesnil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Náklady podle něj zahrnují důstojné označení jak na hrobu samotném, tak i na informačních tabulích, které by měly být umístěny v areálu hřbitova.

Některé hroby v neuspokojivém stavu

Návštěvníkům místa posledního odpočinku označení hrobů slavných chybí už léta.

A tak mnohdy zcela bez povšimnutí míjejí nenápadný hrob spisovatelky Amálie Vrbové, který zakrývají větve stromů, a nebo pouze náhodou objeví hrob významného rodáka, o němž do té doby neměli ani tušení.

„Některé hroby jsou v uspokojivém stavu, protože se o ně starají pozůstalí, jiné ne. Příbuzné slavných rodáků je navíc těžké dohledat – někteří ani nežijí v Přerově a nemají čas se o hroby starat," přiblížil provozně-technický náměstek technických služeb Radek Koněvalík.

Opravou prošel v minulosti například hrob bratří Hovůrkových, finančními náklady na zvelebení hrobky svého slavného rodáka Františka Slaměníka zase významně přispěla obec Radslavice.

Kromě těch čestných budou označeny jednotným stylem i hroby, nesoucí status „válečný hrob" – péče o ně je totiž dána zákonem.