Do konce května mohou jednotlivci, ale i zástupci spolků, škol, zájmových organizací či sdružení, navrhovat jména lidí, kteří šíří dobré jméno Přerova v České republice, ale i v zahraničí.

„Jde nám především o Přerovany, kteří dosáhli vynikajících úspěchů v různých oblastech - v hudbě, výtvarném umění a architektuře, dramatickém umění, literární činnosti, sportu, vědě, výchově a vzdělávání. Cenu mohou lidé získat i za záchranu lidského života,“ uvedl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Návrhy na udělení Ceny města Přerova mohou zájemci podat buď osobně v Kanceláři primátora na náměstí T. G. Masaryka 2, nebo je zaslat poštou na adresu Bratrská 34, či poslat e-mailem na: kp@prerov.eu. Svůj návrh musí žadatelé písemně odůvodnit a zaslat také životopis člověka, který si podle něj uznání zaslouží. Chybět nemohou ani kontaktní údaje.

Martin Smolka, ředitel olomoucké správy ŘSD
Průpich chceme mít hotový koncem příštího roku, říká ředitel Smolka z ŘSD

Tradice slavnostního udílení cen v Přerově trvá od roku 1964 a do dnešního dne získalo Medaili J. A. Komenského na 445 osobností, případně kolektivů. V minulosti bývalo zvykem, že se cena udělovala každoročně, ale v roce 2015 zastupitelé rozhodli, že se význam Ceny města postupně devalvuje.

Uděluje se tedy vždy ve třetím roce volebního období - naposledy v roce 2017. Medaile by měly být předány novým oceněným na zámku 28. října, a to u příležitosti Dne vzniku samostatného Československa.