„Jsem v závěrečné fázi stáčení prvního jarního medu. Řekl bych, že letos to bylo o čtrnáct dní dříve, a to díky počasí, které bylo příznivé,“ řekl včelař z Dobrčic Petr Navařík s tím, že medu vytočil dostatek, ale rekordy nepadnou.

„Já bych trochu oponoval některým médiím, kde zazněla informace, že letos bude nadúroda. To určitě nebude. Je to skoro srovnatelné s loňským rokem. Medu není málo, ale žádné enormní množství,“ doplnil Navařík.

Lepší průměr hlásí také včelaři z Hranicka.

Stavba průpichu komplikuje život hlavně chodcům a obchodníkům u nádraží.
„Nekonečná“ stavba průpichu v Přerově: obchodníci bědují, chodci bloudí

„Stáčení prvního jarního medu mám za sebou. S množstvím jsem spokojen,“ řekl včelař ze Skaličky Jaroslav Juráň. Podle včelařů je snůška vždy závislá na počasí.

„Nejen sluníčko, ale určitá vlhkost, kolísání denních a nočních teplot. To vše hraje roli. Včely dávají přednost nektarům, které mají určitou hustotu,“ vysvětlil Navařík.

Další stáčení medu čeká včelaře zhruba za čtrnáct dní. Půjde o medy lesní a z lipového květu.

Zákazníci se podle včelařů musejí připravit na zdražení. Včelař František Hošek bude letos nabízet med za 200 korun. Loni to bylo o 20 korun méně. Zdražení potvrzují i ostatní včelaři z Přerovska.

„Cena určitě bude vyšší. Pohybovat se bude kolem 200 korun. Není to však o tom, zda je medu hodně nebo málo, ale zvyšují se náklady, proto se tomuto kroku neubráníme,“ doplnil Navařík.