V Lipníku vstupuje starosta do čtvrtého volebního období

Unie pro Lipník v čele s dosavadním starostou Miroslavem Přikrylem získala hned třetinu mandátů v zastupitelstvu. O tom, jak bude vypadat možná koalice, zatím Přikryl nechtěl blíže napovědět. „Během pondělí jsem se setkali s většinou stran. Věřím, že se brzo dohodneme, možná už ve středu," prozradil. Spojit by se chtěl se stranami, se kterými se nejlépe dorozumí.

„Můžu slíbit, že to bude taková koalice, se kterou budeme pokračovat v trendu, jaký jsem si nastavili. Chci týmovou spolupráci," doplnil.

Miroslav Přikryl s největší jistotou post starosty obhájí a vstoupí tak do svého čtvrtého volebního období.

V Kojetíně získali nezávislí 8 mandátů

Na začátku vyjednávání stojí také Sdružení nezávislých kandidátů Kojetín 2014, které ve městě suverénně zvítězilo. O možné koalice zatím lídr sdružení Jiří Šírek nechtěl blíže spekulovat.

„Tento týden budeme vyjednávat se všemi subjekty, které se dostaly do zastupitelstva," řekl krátce starosta Šírek. I on se zřejmě stane znovu mužem na radnici číslo jedna. Nahrává mu fakt, že Kojetín 2014 získal hned osm mandátů – tolik nikdy sdružení zatím při volbách nezískalo. „Je to obrovská radost, člověk to nečeká. Dnes je tendence dát šanci někomu novému," svěřil se.

Tovačov už má jasno, bude široká koalice

Naopak jasné obrysy složení vládnoucích stran, už pomalu získávají v Tovačově.

„Zatím jsme se dohodli na široké koalici napříč stranami," uvedl starosta Leon Bouchal. Jako lídr vítězné Šance pro Tovačov i on bude obhájí své místo.

„Je tady úvaha, že starosta i místostarosta zůstanou stejní," potvrdil.

Vedle Šance pro Tovačov, které disponuje čtyřmi křesly, jsou ve společné koalici KDU-ČSL (4 mandáty), ČSSD (2). Počítá se i se subjekty Tovačov – město kultury a prosperity a také Nezávislí pro Tovačov, kteří mají shodně po jednom mandátu. Ustanovující zasedání by se mohlo konat v prvním listopadovém týdnu.

„Pokud to dobře půjde, předpokládám, že bychom se mohli sejít už po 3. listopadu," dodal Leon Bouchal na závěr.