Studie proveditelnosti vytipovala areál přerovské teplárny Dalkia jako nejvhodnější lokalitu pro výstavbu takzvaného zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO). Lidově řečeno spalovny.

„Je to dáno tím, že místo, kde bude stát, musí být napojeno na potrubí a sítě. Výměnou technologicky zastaralého kotle by navíc došlo k výraznému snížení emisí," shrnul už dříve výhody olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Argumenty odpůrců

Jenže ekologičtí aktivisté a odpůrci záměru si to nemyslí. Iniciativa „Za naše děti proti spalovně" už před rokem protestovala v ulicích města kvůli obavám z dalšího znečišťování ovzduší.

Alergologové totiž už teď bijí na poplach a tvrdí, že v ordinacích přibývá astmatiků a nemocných dětí. Odpůrci spalovny navíc upozorňují na rizika vypouštění dioxinů do ovzduší. Zejména rodiny s malými dětmi se z města stěhují a nechtějí své ratolesti vystavovat riziku zdravotních problémů.

Termín? Předběžně koncem listopadu

Město proto chce, aby se lidé k této otázce vyjádřili v referendu.

„Pracujeme na jeho přípravě. Poprvé se sešla pracovní skupina, složená z jedenácti zastupitelů města, kteří se touto záležitostí zabývají. Předběžně počítáme s tím, že by se referendum mohlo konat koncem listopadu letošního roku. Termín ale ještě včas upřesníme. Každopádně chceme, aby se lidé v referendu svobodně rozhodli," řekl přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Na webových stránkách města už vznikla anketa, která má zmapovat, jestli mají lidé zájem k referendu jít. Návštěvníci stránek můžou hlasovat až do 9. září, kdy v Přerově zasednou zastupitelé a rozhodnou o vypsání referenda. „V této webové anketě se ale neptáme, jestli lidé chtějí ZEVO či nikoliv, ale jestli přijdou k volebním urnám," podotkl primátor. Zájemci, kteří se chtějí anonymní ankety zúčastnit, ji najdou na stránkách www.prerov.eu.

O referendu

Místní referendum v Přerově bude podle předběžných odhadů stát zhruba jeden milion korun. Musí se uskutečnit do devadesáti dní od oficiálního vyhlášení a má svá pravidla.

„K platnosti rozhodnutí v místním referendu je potřeba účasti alespoň 35 procent oprávněných osob, zapsaných v seznamech. Rozhodnutí je pak závazné, pokud hlasovala pro jednu z odpovědí nadpoloviční většina oprávněných osob, které se místního referenda účastnily a alespoň 25 procent oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob," vysvětlila právnička města Jana Hrubá.

Zástupci kraje už na debatě v klubu Teplo uvedli, že Přerov není jedinou alternativou. Podle hejtmana je dalším vážným adeptem také město Mohelnice, které má o zbudování spalovny vážný zájem.

Deníkovské referendum. Kdyby jste se rozhodovali dnes podle informací, které máte k dispozici, byli byste pro či proti vybudování spalovny v Přerově? Hlasujte v naší anketě.