Zatímco v Brně či Ostravě počítají podezření na desítky či stovky, v Olomouckém kraji jsou to podle informací z laboratoří zatím jednotky vzorků, u kterých testovací PCR sady ukázaly pozitivitu a s vysokou pravděpodobností taky britskou mutaci nového koronaviru.

„Vzorků je více, necelá desítka. Zatím žádný masivní záchyt,“ řekl v úterý Deníku mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Nové záchyty eviduje i prostějovská laboratoř Středomoravské nemocniční ze zdravotnického holdingu Agel. „Jsou to jednotky vzorků, které jsme odeslaly k sekvenaci,“ uvedla mluvčí Radka Miloševská.

Na potvrzení laboratoře čekají. První vzorek z Olomouce odešel na sekvenaci 29. ledna. „Výsledky stále nemáme,“ uvedl mluvčí FN Olomouc.

Očkování proti nemoci  Covid-19 ve fakultní nemocnici v Ostravě - 29. prosince 2020
Nakažených zdravotníků v Olomouci ubývá. Díky očkování?

Proč to tak dlouho trvá?

Celogenomová sekvenace je náročné vyšetření, jehož výsledkem je přečtení celé genetické informace viru v daném vzorku. Jak vysvětlil SZÚ, cílem není stanovení diagnózy onemocnění Covid-19, ale mapování evoluce viru a souvislost variant viru s transmisibilitou, závažností klinických projevů, případně napomoci vyhledávat a trasovat nové varianty viru.

„Celogenomová sekvenace se proto provádí pouze u vybraných vzorků viru, u nichž bylo vysloveno podezření na možnou mutaci na základě epidemického či klinického hodnocení situace. Ke sledování incidence již známých variant viru slouží multiplex PCR, která umožňuje v jedné reakci detekovat tzv. divokou variantu, a současně dvě až tři mutace typické pro sledovanou variantu,“ popsala Deníku mluvčí SZÚ Klára Doláková.

Již samotné podezření na možnou mutaci viru na základě výsledku vyšetření PCR se podle SZÚ jeví být dostatečným dokladem přítomnosti mutace.

„Přesto NRL SZÚ, ale i některé další laboratoře nyní analyzují zatím určitou část v PCR indikovaných vzorcích a rovněž ve vzorcích vybraných na základě klinicko-epidemiologického vyhodnocení,“ vysvětlila.

Očkování seniorů proti koronaviru v Domově pro seniory v Soběsukách. 13.1. 2020
Mobilní týmy v kraji naočkovaly už téměř 4000 lidí v sociálních službách

Celkem 23 mutací

Záchyt britské varianty je podle SZÚ nyní efektivnější provádět přímo v rámci PCR testování.

„Britská varianta se vyznačuje celkem 23 mutacemi v různých genech vzorku, přičemž spike gen je charakterizován 10 mutacemi, dvěma delecemi a 8 záměnami aminokyselin. Právě PCR test může cílit na jednu z typických mutací, např A570D, nebo N501Y,“ poukázala Doláková.

Národní referenční laboratoř SZÚ ve spolupráci s Oddělením virologie a sérologie Státního veterinárního ústavu doposud osekvenovaly celkem 384 vzorků, z toho 114 za období prosinec až leden.

„V 19 případech jsme detekovali variantu 20I/501Y.V1, tedy britskou. Po ukončení analýzy vkládáme sekvenace do veřeřejné celosvětové databáze GISAID.V GISAID mezinárodní databázi celogenomových sekvencí je nyní za ČR vloženo celkem 614 sekvenací,“ popisovala Klára Doláková.

Celkem je Národní referenční laboratoří SZÚ tedy v Česku potvrzeno na britskou mutaci celogenomovou sekvenací 19 vzorků, dalších 26 vzorků bylo potvrzeno parciální sekvenací spike genu v Brně . „Na základě hlášení z německé strany je potvrzeno více než 20 vzorků u pendlerů v Německu,“ uzavřela mluvčí SZÚ.

Nutrie říční. Řeka Morava v Olomouci u vysokoškolských kolejí, 9. února 2021
VIDEO: U Moravy v centru Olomouce je živo, lidé okukují "vodní krysy"

Prioritní trasování

Podle olomouckých epidemiologů je trasování u případů s pozitivním PCR testem s podezřením na agresivnější variantu nového koronaviru prioritní.

„Osoby, u kterých je zjištěno podezření na britskou mutaci viru, jsou nám nahlášeny laboratoří a jsou trasovány přednostně, tak abychom zamezili nekontrolovanému šíření,“ ujistila již v minulém týdnu Andrea Škurková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

V Olomouckém kraji se podle hygieničky daří do 48 hodin vytrasovat a kontaktovat všechny potvrzené případy Covid-19, které epidemiologové evidují. Bez ohledu na verzi viru.

Vzhledem k vyšší rychlosti šíření nové mutace, u níž nebylo prokázáno, zda je zároveň nebezpečnější, přistoupily některé země ve snaze zpomalit přenos například k povinnosti nosit v obchodech nebo MHD místo běžných roušek respirátory třídy FFP2. Česká vláda možnost posuzovala, ale nic takového nenařídila.

Vakcíny, které se aktuálně očkují proti Covid-19 v Česku, jsou podle expertů stejně účinné proti britské variantě jako proti „normálnímu“ koronaviru.

V Olomouckém kraji bylo za pondělí potvrzeno 364 případů koronaviru. Aktuálně se v regionu s Covid-19 potýká 4 576 lidí.