„V poslední době je volných pracovních příležitostí pro studenty minimum. Řekl bych, že rok od roku se jich objevuje čím dál méně, a letošek je na brigády obzvlášť slabý,“ uvedl vedoucí odboru trhu práce Jaroslav Karlík z Úřadu práce v Přerově.

Nepomohou ani pracovní agentury

Přesto je poptávka po volných místech ze strany studentů velká. „Pokud ale nemáte někoho, kdo vám letní brigádu domluví třeba ve svém zaměstnání, není šance nic najít. Byl jsem dokonce v jedné pracovní agentuře, kde jsem se za stokorunový poplatek zaregistroval. Tam mi řekli, že až se něco objeví, tak se ozvou. Už jsou to dva měsíce, a ještě mě dodnes nikdo nekontaktoval,“ svěřil se osmnáctiletý student z Přerova Martin Zemánek.

Podle jeho slov stejné zkušenosti s letními brigádami mají i jeho spolužáci a kamarádi.

„Většina z nich měla brigádu na začátku prázdnin domluvenou, ale nakonec na ni nenastoupili. Buď jim řekli, že už je nepotřebují, nebo se nedohodli kvůli penězům,“ podělil se se svými zkušenostmi Zemánek.

Sedět v pokladně, nebo trhat jablka?

Podle studentů přerovský region není zrovna oblastí, kde by mohli snadno najít letní brigádu, která by zároveň byla i finančně zajímavá.

„Buď dostanete nabídku sedět v pokladně marketu, nebo někde trhat jablka. Většinou se ale jedná o přivýdělek kolem pětatřiceti korun na hodinu, a to nestojí ani za řeč,“ tvrdí jiná studentka z Přerova Zuzana Vysloužilová.

Práce v bance? Přes maminku

Studentům tak nezbývá než využít známostí či kontaktů svých rodičů, kterým nabízí zaměstnavatel brigádu pro potomky přednostně. „Pracuji už druhé prázdniny v bance, kde je zaměstnaná moje mamka. Na starost mám administrativu a tato práce mě baví,“ popsala osmnáctiletá studentka gymnázia Lucie Podaná z Přerova.

Práce v zahraničí je lépe placená

Ti odvážnější a jazykově zdatnější využívají služeb různých agentur zprostředkovávajících práci v zahraničí. „O tyto nabídky je ale potřeba se zajímat včas, zpravidla už v zimních měsících,“ zdůraznila pracovnice agentury v Olomouci Kateřina Váchová. Výdělky na zahraničních brigádách jsou prý nesrovnatelné, studenti však musí většinou počítat s fyzicky náročnou prací.

„V srpnu odjíždím do Anglie, kde se budu starat o psy. Tuto práci mi domluvila spolužačka z vysoké školy, která zase pro změnu v této zemi hlídá děti,“ prozradila Martina Obůrková z Přerova, která studuje vysokou školu.