Zpřístupněny byly i stálé výstavy – historická mincovna a expozice archeologie. Lidé si mohli vyšlápnout také na věž, ze které je krásný výhled do okolí.

„Žádnou větší rekonstrukci si v tomto roce nemůžeme dovolit, protože jsme od Olomouckého kraje nedostali na investice žádný finanční příspěvek," posteskl si kastelán hradu Jan Lauro. Návštěvníci této středověké památky se tak musejí spokojit s tím, na co byli doposud zvyklí.

Kromě exteriérových exponátů, které vyrobili umělečtí kováři v rámci tradičního Kovářského fóra, byly v sobotu poprvé k vidění i dvě stálé výstavy. V historické mincovně čekaly příchozí repliky strojů a mohli obdivovat i stovku originálních historických mincí.

Historii středověkého hradu od třináctého století až do současnosti, kterou dokumentuje celá řada artefaktů, zase zhlédli zájemci o expozici archeologie.

Lidé se můžou v letošním roce těšit na celou řadu zajímavých akcí. V rámci Mezinárodního dne ochrany památek bude hrad v pátek 18. dubna zpřístupněný zdarma.

„První větší akcí budou od 19. do 21. dubna Velikonoce na hradě s ukázkou tradičních řemesel jako zdobení kraslic, pletení pomlázek, vyšívání či paličkování. Zábavně naučný doprovodný program pak předvede divadelní a výtvarná společnost Studio Bez kliky," nastínil kastelán.

Výstava souboru aktů a zvířecích figur italského uměleckého kováře Maria Converia s názvem Tepaný život začne v galerii na druhém nádvoří v sobotu 26. dubna ve 14 hodin odpoledne.

„Ve stejný den se otevře i Expozice uměleckého kovářství v suterénu hradního paláce a na ni naváže čtvrtý ročník Nočního kování. Deseti až dvanáctičlenná skupinka mistrů černého řemesla na něm zhotoví společné dílo," zmínil Jan Lauro s tím, že loni byl společným dílem dalekohled pro Meoptu.

Víkendovou atmosféru zpestří v neděli 27. dubna kolem poledne také automobiloví a motocykloví veteráni, kteří na Helfštýn zamíří po Jízdě zručnosti, která se uskuteční v areálu přerovských Montáží.