Upozorňovali třeba na to, že jim nebyla předložena ekonomická rozvaha a nemají dostatek informací pro své rozhodování.

Pro materiál nakonec zvedlo ruku osmnáct přítomných.

Provoz kina Hvězda dlouhodobě zajišťovala soukromá nájemkyně Alena Kavalli. Té ale končí smlouva a město nyní musí hledat jiné řešení.

Ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček má představu, že by kino kromě klasického biografu mohlo nabídnout i něco navíc – v sále se mohou konat třeba představení malých divadelních forem, nebo může být využit pro konferenční činnost. Do prostor stávající pivnice se přemístí dětské oddělení knihovny.

Někteří zastupitelé ale na jednání upozorňovali na to, že mají nedostatek informací.

„Co mi schází, je základní ekonomická rozvaha budoucího fungování kina. Mám s tímto materiálem osobní problém," sdělil třeba Petr Hermély (NEZ).

Politikům z ODS se zase nelíbilo, že neměli k dispozici vyjádření odboru majetku nebo kanceláře primátora. Zjistili také, že se liší obsah materiálu do rady a zastupitelstva.

„Nesouhlasím s tím, že máme ekonomickou rozvahu. Máme tady věštění z křišťálové koule a zatíží to rozpočet. Na základě vlastního soudu nám předkladatel odmítl poskytnout tři zpochybňující posudky," shrnul zastupitel Petr Kouba (ODS).

Jediná možnost, jak zachránit kino

Podle Evy Řezáčové z finančního odboru magistrátu bude nutná investice do rekonstrukce prostor, a to ve výši od 18 do 20 milionů korun.

„Vycházíme z toho, že do tohoto zařízení nebylo delší dobu investováno. Počítá se také s ukončením provozu pivnice, kam se přemístí dětské oddělení knihovny," vysvětlila.

Město má podle ní kvalifikované odhady mzdových nákladů a nákladů na rekonstrukci.

„Zcela jistě nemůžeme na začátku počítat s tím, že bude mít kino vyrovnaný rozpočet," doplnila.

Mezi zastupiteli nakonec převážila snaha vyřešit problém tak, aby nebyl provoz kina po odchodu Aleny Kavalli ohrožen.

„Vycházel bych z toho, že je konec srpna a máme tady výpověď bývalé nájemkyně. Kdybychom teď řešili, že kino pronajmeme někomu jinému, tak ukončí činnost. I když se mi nelíbí materiál, se základní myšlenkou souhlasím. Budu hlasovat pro, je to jediná možnost, jak zachránit provoz kina," vyjádřil svůj názor zastupitel Michal Chromec.