„Alergici jsou většinou poučeni o rizicích a vybaveni léky, které si můžou okamžitě aplikovat. Pokud je ale nemají a hmyz na ně zaútočí ve volné přírodě, měli by ihned přivolat záchranku. Zejména při bodnutí sršněm to bývá velmi dramatické," řekl Jan Weinberg, náměstek ředitele krajské zdravotnické záchranné služby.

Při bodnutí sršněm může dojít k prudké alergické reakci až k anafylaktickému šoku.

„Pokud není okamžitě poskytnuta první pomoc, může člověk i zemřít. Proto k takovým případům vždy posíláme posádku s lékařem," konstatoval.

Znaky nebezpečí

K typickým příznakům závažných následků bodnutí patří dušnost, pocení, otok v krku, vyrážka po celém těle, nápadné zblednutí, závrať a porucha vědomí.

„Na místo ale vyrážíme i tehdy, když nebezpečný hmyz bodne dítě do oblasti obličeje, rtů a podobně," zmínil.

Loni v létě vyjížděli lékaři záchranky hned k několika případům, kdy šlo lidem po útoku hmyzu o život.

Letošní prázdniny jsou zatím z tohoto pohledu klidné, hlavní sezona je ale ještě před námi.

Lidé, které alergie netrápí, většinou bodnutí od včely nebo vosy ustojí bez větších problémů.

„V takových případech stačí místo jen chladit a natřít mastí – například fenistil gelem. I nealergici můžou použít antihistaminikum jako třeba xyzal, což zmírní lokální reakci. Když píchne vosa nebo včela zdravého člověka, místo obvykle jen nateče a svědí, což trvá pouze několik dní," popsal.

Lékaři radí, aby se lidé snažili žihadlům bodavého hmyzu především vyhnout. Jak? Nechodit v trávě bosí, kontrolovat jídlo a pití, zejména pokud si na zahradu vezmeme slazené nápoje. Měli by si dát pozor také na hnízda, a pokud na nějaké narazí, tak hmyz zbytečně nedráždit.

Kuriozitka? Roj včel přímu u magistrátu

Kvůli obavám z bodnutí hmyzem se letos lidé na Přerovsku už ve dvanácti případech obrátili na hasiče.

„Jeden případ byl poměrně kuriózní. Roj včel se totiž usadil přímo před budovou magistrátu na náměstí T. G. Masaryka," vzpomněl přerovský hasič Radek Ocelka.

Hasiči vyrážejí likvidovat roje na veřejná prostranství hlavně tehdy, když hrozí pobodání dítěte nebo alergika.

„Například, když se roj usadí na veřejné budově, dětském hřišti nebo mateřské školce. Nejsme ale deratizační firma a nevyjíždíme k zásahu na požádání každého," upřesnila krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková s tím, že když jednotka na místě zjistí, že žádné nebezpečí nehrozí, tak zásah neprovede. Za planý poplach a zneužití tísňové linky navíc hrozí pokuta.