Některé ze stromů už padly k zemi, jiné se ještě drží.

Vypadají přitom stejně – mají ohlodanou spodní část stromu, jako by prošly strouhátkem na tužky.

To je pohled, který se v těchto dnech nabízí v přírodní památce Malá laguna, která je v majetku města.

„Bobři jsou v lokalitě Malá laguna, kde dochází k ohlodání vrb v okolí vodních ploch," potvrdila Svatava Doupalová z přerovského magistrátu.

Škody tady ale zatím podle ní nevznikají.

„Žádná opatření nechystáme. Oficiálně tam nejsou vedeny žádné stezky, kterým by hrozilo zničení. Po obvodu je vedena naučná stezka, která končí výhledem na malou lagunu, k poškození tady ale nedochází," vysvětlila.

Podobný názor panuje také na krajském úřadu v Olomouci.

„Jedná se o přírodní území a bobr je jeho součástí. V území nic nepoškozuje. Pokud by například naházel stromy do Bečvy, ohrozil vodní tok, to bychom měli řešit. Území památky se ale nesmí poškodit, případné zásahy bychom museli dělat v období, kdy se nic neděje, například kdy se živočichové nerozmnožují," upřesnila Miroslava Kudýnová z Odboru životního prostředí a zemědělství z krajského úřadu.

Bobr se chová tak, jak je pro něj přirozené

Malá laguna je vedena také jako revír, kam rybáři chodí chytat. Ani jim ale není činnost bobrů na obtíž.

„Pro nás to neznamená zatím žádné problémy. Naopak bobři nás trápí na našem chovném rybníce v Předmostí – při vypuštění jsme zjistili, že nám bobři rozebírají hráz, bylo tam zhruba dvacet nor," svěřil se předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Přerově Alexander Majer.

Rybáři zatím čekají na vyjádření odborníka, jak v případě chovného rybníku postupovat. Bobři v malé laguně tak mohou žít v klidu.

„Pokud tam nevede cesta nebo vedení, tak nevzniká žádná škoda. Malá laguna je zvláště chráněné území, hlavní je tady vodní plocha, kam bobr patří. Je součástí přírody," konstatoval Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

„Bobr se jen chová tak, jak je pro něj přirozené," uzavřel.