Své by o tom mohl vyprávět důchodce Josef M. z Přerova, který už delší dobu upozorňuje na zoufalý stav chodníků a neupravený vzhled uliček. Když naprší, jsou cesty samé bláto.

Město má prý postupné úpravy přístupových komunikací v plánu.

„Většina návštěvníků hřbitova je nespokojená s tím, jak uličky a chodníky na místě posledního odpočinku vypadají. Když zaprší, jsou samé bláto a nedá se jimi projít suchou nohou. Kdy už se konečně Přerované dočkají vydláždění cest, které mají i mnohem menší obce?, ptá se Josef M.

Lidem podle něj vadí také přestárlé stromy.

„Jejich padající větve poškozují pomníky a kořeny některé dokonce vyvracejí," upozornil.

Technické služby města, které se starají o údržbu areálu hřbitova, slibují nápravu. Nic prý ale nejde hned a revitalizace areálu je naplánovaná po etapách.

„Máme připravenou projektovou dokumentaci a ještě letos se má upravit vjezd do kamenictví. Směrem od hlavní brány ke kolumbáriu se zbudují nové chodníky," vysvětlil ředitel Technických služeb města Přerova Radek Koněvalík s tím, že na úpravu cest bude použita starší dlažba, která leží už delší dobu ladem v městském útulku.

„Chceme řešit i osvětlení a ostatní přístupové cesty k hrobovým místům. Vše ale záleží hlavně na penězích. Máme představu, že tyto cesty budou z mlatu, tedy podobného materiálu, jaký je v parku Michalov," konstatoval.

Revitalizace městského hřbitova v Přerově probíhá postupně. Jako první se před lety spravila ohradní zídka, poté následovala náročná rekonstrukce staré obřadní síně, ve které se nyní buduje kolumbárium. Nové zázemí a sociální zařízení má také nová obřadní síň.