Existuje naděje na změnu? Finance na opravy nebyly dříve a nejsou ani dnes.

Zastávka u Přerovanky

Společným jmenovatelem betonového panoptika, kolem něhož denně procházejí davy lidí, je duch doby, ve které tato díla vznikala.

Socialismus budoval světlé zítřky a musel to vyjádřit monumenty na hraně uměleckého vkusu.

Z tohoto období pochází třeba dílo s názvem „Sen" od olomouckého akademického sochaře Bohumila Teplého – sousoší u kašny poblíž Přerovanky.

Dvě choulící se postavy jakoby uhýbaly před tryskající vodou.

Dílo je nadčasové – přesně totiž vystihuje pocity dnešních lidí, kteří uhýbají pohledy před bezdomovci s krabicovým vínem na lavičkách.

„Stejný autor zhotovil také skulpturu s názvem Škola hrou u kašny mezi ulicemi Pod Valy a Kozlovská a je podepsán i pod dílem Děti s míčem, jež je součástí vodního prvku na náměstí Přerovského povstání," upřesnila Miroslava Švástová z přerovského magistrátu, která má ve městě na starosti památky.

Choulící se skulptury dětí u Přerovanky. Dílo s názvem Sen vytvořil olomoucký sochař Bohumil Teplý.

Choulící se skulptury dětí u Přerovanky. Dílo s názvem Sen vytvořil olomoucký sochař Bohumil Teplý. Autor: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

Kašny bez vody

Dalším společným jmenovatelem podivných sousoší je fakt, že kašny v jejich blízkosti jsou už delší dobu bez vody.

Změní se to někdy? V dohledné době asi ne. Funkčních vodních prvků je přitom v Přerově jako šafránu.

Osvěžující čůrky vody už dávno netryskají například z kašny mezi ulicemi Pod Valy a Kozlovská.

„U této kašny jsou problémy s technickou místností, protože došlo k porušení stěn zásobní nádrže a voda uniká. Je tedy nutná celá rekonstrukce, protože je tento vodní prvek nefunkční," vysvětlila Svatava Doupalová z odboru majetku přerovského magistrátu.

Sochařské dílo s kašnou mezi ulicemi Pod Valy a Kozlovská je poplatné době svého vzniku.

Sochařské dílo s kašnou mezi ulicemi Pod Valy a Kozlovská je poplatné době svého vzniku. Autor: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

Podobně je na tom i kašna na Žižkově náměstí, již pro změnu zdobí betonové sochy dvou chlapců, z nichž jeden lije na záda tomu druhému vodu.

„Momentálně tato kašna není v provozu, protože jsme zjistili, že propouští horní bazén a bude nutná její rekonstrukce. Zatím ale nebyla zpracována projektová dokumentace, která by tento problém řešila. Kašna je tedy také bez vody," doplnila.

Podle ní na opravy nejsou peníze.

„Všechno je otázka financí na údržbu a pracujeme s nízkým rozpočtem. I v minulosti byl ale rozpočet na tyto akce velmi omezený a dělaly se jen nejnutnější zásahy při údržbě," řekla. Podle lidí je ale vodní prvek v centru města vždy oživením a láká k posezení a relaxaci.

Hasičská nádrž se sochou svatého

Ne betonové sochy s nefunkčními kašnami už si lidé jaksi v Přerově zvykli.

Absurdní dílo, na něž ale narazíte při procházce ulicí Šířava, zaskočí lehkostí provedení.

Je jím bývalá hasičská nádrž, z níž vzniklo po osazení laviček něco jako odpočinková zóna.

Těsně vedle nádrže je umístěna socha svatého Františka Xaverského, která byla podle historiků pořízena „nákladem vdovy Františky Molčíkové Léta Páně 1887".

Bývalá hasičská nádrž v těsném sousedství sochy svatého Františka Xaverského.

Bývalá hasičská nádrž v těsném sousedství sochy svatého Františka Xaverského. Autor: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

Ani toto prostranství poblíž restaurace U Medvídka ale paradoxně nikoho nedráždí svým nevkusem.

„Původně byly na Šířavě statky a toto byla hasičská nádrž, která měla sloužit v případě požáru budov. Později ale byla zrušena," vysvětlila Svatava Doupalová.

Město nechalo zpracovat projektovou dokumentaci na odstranění původní stavby a úpravu místa tak, aby zde vznikla odpočinková zóna.

Jsou zde tedy terasy s nájezdy pro imobilní občany a zeleň. Jak se výsledek podařil, posuďte sami při návštěvě této lokality.

Šikovný architekt by ale určitě vytvořil něco více, což by ale zase možná nedocenili štamgasti od Medvídka.

Velkým plus je, že je v bývalé nádrži čisto a nepovalují se tu prázdné láhve od alkoholu.

Vodní prvek U Hané plný odpadků

Kdybyste chtěli ukázat zahraničním turistům v Přerově místo, kde mohou spatřit sochu světoznámého autora, určitě by se divili tomu, že je vedete k restauraci Haná poblíž frekventované komunikace.

Přesto se zde nachází prvotina Ivana Theimera – autora obelisků pro Elysejský palác v Paříži.

Plastika s rostlinnými motivy makovice, bukvice a malvice, kterou vytvořil ještě před svou emigrací v roce 1968, se přesune na prostranství u městských hradeb.

Prvotina slavného sochaře Ivana Theimera, znázorňující rostlinné motivy, v zákoutí u Hané zaniká

Prvotina slavného sochaře Ivana Theimera, znázorňující rostlinné motivy, v zákoutí u Hané zaniká. Autor: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

Padesát let stará kašna už se ale rekonstrukce nedočká – radní ji chtějí zasypat, protože se v jejích útrobách povalují láhve a odpadky.

„Dohodli jsme se s autorem, že pro jeho dílo najdeme vhodné a reprezentativní místo. Sám Ivan Theimer navrhl, aby bylo umístěno pod hradbami. Počítáme s tím, že bude plastika umístěna v blízkosti sochy Neptuna," řekl už dříve přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

A co na to říkají lidé, kteří v této části města žijí?

„Kdysi to tu vypadalo pěkně, nějaký architekt by přece mohl vymyslet, jak to tady spravit," myslí si třeba Rostislav Kuča, který v této části Přerova žije.

„Když to tady zasypou, tak mi to vadit nebude, ale mohli by sem dát aspoň pár laviček, aby prostranství vypadalo hezky. Třeba by mohlo sloužit jako odpočívadlo pro cyklisty nebo něco podobného," soudí zase mladá žena.