Výška hladiny na Bečvě v Dluhonicích dosáhla v pátek dopoledne 275 centimetrů, což je o tři metry méně než ve čtvrtek, kdy voda atakovala třetí stupeň.

Opadla i Olešnice, kde hladina postupně klesá. Morava je ale stále na druhém stupni a voda se tu drží.

Voda z Olešnice zaplavila v noci na čtvrtek 15. října 2020 několik ulic v Brodku u Přerova. Pod vodou se ocitlo asi dvacet domů a hasiči odčerpávali laguny, které se zde vytvořily.
Brodek pod vodou: Olešnice zaplavila dvě desítky domů

V Kojetíně se řeka Morava rozlila na několika místech a zaplavila především sportovní areály.

„Naštěstí zafungovala protipovodňová opatření, která byla ve městě realizována zhruba před deseti lety, takže se koupaliště a rodinnou zástavbu podařilo ochránit. Ještě pořád dochází k rozlévání, ale mimo obytnou zástavbu. Zaplavený byl jeden dům v ulici Závodí, vodu ve sklepech dalších ani nepočítáme,“ řekl starosta Kojetína Leoš Ptáček.

Soutok Moravy s Bečvou 15.10.2020.
Soutok Moravy a Bečvy je jako obří jezero. Podívejte se z výšky

Přestože se podle něj výška hladiny Moravy postupně snižuje, stále není vyhráno. V Kojetíně prší a prognóza deštivého počasí je i na víkend.

„Máme zatopenou loděnici, přístupové cesty, pod vodou je i rozestavěné Biocentrum, kde je stavební mechanizace ponořená do vody. Fotbalový stadion, loděnice - to všechno jsou areály v zátopovém území a byly zaplavené,“ dodal starosta s tím, že škody půjdou do stovek tisíc korun.

Rozvodněná Morava v Kojetíně, zaplavila třeba i fotbalové hřiště nebo loděnici. 15.10. 2020
Morava zaplavila Kojetín, pod vodou je hřiště i loděnice