„Nadjezí je vypuštěné od soboty 20. července kvůli pravidelné údržbě, která probíhá v létě vždy touto dobou. Provádíme také pravidelný servis funkčních částí jezu. Hlavním důvodem je, že byly v květnu zvýšené průtoky a k jezu se nahrnulo větší množství naplavenin. Štěrky je tedy nutné uvolnit a rozhrnout,“ přiblížil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Práce, které v Přerově provádějí pracovníci Povodí Moravy, potrvají až do pátku 26. července. „Jedná se o preventivní opatření proti povodním. Kráčející bagry rozhrnují štěrky v korytě řeky a přemístěné nánosy pak budou při vyšších průtocích přirozeně transportovány dále v úseku Bečvy,“ vylíčil.

Vodní toky na Přerovsku, ale zejména na jihu Moravy, a pak také na Zlínsku a Kroměřížsku, trápí už od počátku července sucho.

„V měrném profilu v Dluhonicích u Přerova se pohybujeme na patnácti procentech dlouhodobého měsíčního průtoku, což je hodně málo. Trochu lépe je na tom jen Rožnovská Bečva,“ zmínil.

Například hladina Veličky v Hranicích má aktuálně 40 centimetrů, Bečva v Teplicích dosahuje výšky 73 centimetrů. Dlouhodobé sucho trápí Olešnici v Kokorách. „Žádné úhyny ryb na řece Bečvě dosud hlášeny nebyly,“ uzavřel Petr Chmelař. 

Svatojakubské hody v Lipníku nad Bečvou
Svatojakubské hody v Lipníku rozezněl rock, cimbál i bubny
Ilustrační foto.
Stovky dětí budou od září dostávat školní obědy zdarma