Pokračovat kvůli počasí nebude ani stavba nového parkoviště.

O unikátnosti nálezu podle archeologů není pochyb.

„Jedná se o vůbec největší odkrytý bratrský sbor v České republice. Například dlážděná cesta, oddělující kostel a školu, je jednou z nejlepších ukázek řemeslné práce té doby," uvedl přerovský archeolog Zdeněk Schenk.

Třetinu základů bratrské školy objevili badatelé už v létě, teprve po zahájení výstavby parkoviště v podzimních měsících se jim ale podařilo odkrýt celý půdorys.

„Severní část zdi jsme zachytili pouhých patnáct centimetrů pod úrovní současného povrchu. Stavba je rozčleněna příčkami na jednotlivé místnosti. Na jižní straně jsme zase objevili ohradní zeď, která ohraničovala celý areál duchovního centra jednoty bratrské," upřesnil.

Objevy z přelomu 16. a 17. století

alezené základy bratrské školy prý potvrzují i její znázornění na nejstarších vedutách Přerova z roku 1593 od Jana Willenbergera, které školu zobrazují jako dům se třemi štíty.

Jen šířka zdí je podle propočtu badatelů kolem jednoho metru, jedna středová zeď je dokonce širší a měří 1,35 metru. Délka objektu je přibližně 14 metrů.

Archeologové nalezli v místě také cenné artefakty. Zajímavostí jsou nejen mince, ale také olověný přeslan, manžetový knoflík či zdobená přezka na boty.

Tyto objevy už ale pocházejí z doby, kdy byla bratrská škola stržena, tedy z přelomu 16. a 17. století.

„S kolegy jsme udělali v rámci archeologického výzkumu maximum, protože si uvědomujeme význam tohoto naleziště, které má nesmírnou kulturně-historickou hodnotu. Působení J. A. Komenského v Přerově dává objevu celoevropský rozměr," doplnil Zdeněk Schenk.

Už teď se podle něj o tuto cennou lokalitu zajímají zahraniční badatelé a například minulý týden zavítal do Přerova významný japonský komeniolog.

Jak památku důstojně prezentovat, o tom má v následujících měsících rozhodnout pracovní skupina, složená z odborníků.

VÍCE: Co se slavnými vykopávkami v Přerově? Takto to dělají jinde

Parkoviště čeká na lepší počasí

Stavba parkoviště, která vzniká v těsném sousedství naleziště, byla kvůli klimatickým podmínkám dočasně přerušena.

„Dělali jsme vše pro to, aby bylo do konce roku zprovozněno parkoviště vedle pivovarnického sjezdu. Archeologický výzkum a současné klimatické podmínky nás donutily dočasně stavbu zastavit. Nechceme stavět na úkor kvality, takže jakmile bude příhodné počasí, práce obnovíme," uzavřel náměstek přerovského primátora Michal Zácha. (ODS).