Do skladů s věcmi, zabavenými při exekucích, zamířily do přerovské části Čekyně stovky lidí ze všech koutů země. Mladé páry, které si zařizují bydlení, ale i nejrůznější zvědavci.

„Jedná se o historicky největší počet dražených položek v tomto státě během jediného dne. V dražbě se jich sešlo více než 1 400," řekl mluvčí David Tala z Exekutorského úřadu Tomáše Vrány v Přerově.

Mezi draženými věcmi byly desítky televizorů, počítačů, fotoaparátů, ale i zahradní technika. Raritou bylo i několik desítek sad modelů letadel, lodí či aut.

Například tři roky starý Renault Master měl vyvolávací centu 100 tisíc, čtyři roky starý VW Transporter začínal na 60 tisících.

Dražba motivých věcí v areálu exekučních skladů v Čekyni

Začíná se na třetině ceny 

Na seznamu dražených věcí byly ale i takové kuriozity jako hmoždíř, pokerová sada v kufříku, malý stan, saxofon, kafemlýnek nebo Bible.

„Součástí dražby je 1 400 položek, které se draží za odhadní a vyvolávací cenu – a ta činí třetinu. Pokud má automobil skutečnou hodnotu 120 tisíc, začíná licitátor vyvolávat na 40 tisících, a pak se přihazuje. Zájemce ho může získat za 40 tisíc, ale třeba i za dvojnásobek. Záleží na počtu dražitelů, kteří se předhánějí," vysvětlil David Tala.

Dražba motivých věcí v areálu exekučních skladů v Čekyni Podle něj se dražby v Čekyni konají každý třetí pátek v měsíci.

„Exekuční sklady nejsou nafukovací a my se těch položek musíme průběžně zbavovat. Dražby jsou výhodné i pro dlužníka, protože prostřednictvím prodeje dochází k umořování dluhu," řekl.

Jezdí až z Krkonoš

Do Čekyně pravidelně jezdí lidé ze všech koutů republiky.

„Po poslední dražbě jsme dělali průzkum podle místa bydliště. Vede Olomoucký kraj, ale je tam i Zlín, nebo Jižní Čechy či Krkonoše," podotkl.

Na „obří" dražbu zabavených věcí se přijel podívat i pan Antonín z Bruntálu.

„Bereme to spíše jako výlet, nic konkrétního nehledáme. Podíváme se do skladů a uvidíme, co se bude hodit," řekl.

„Naposledy jsem tu byl před pěti lety, ale tentokrát mě přilákalo rekordní množství věcí. Něco určitě vyberu, ale nevím, jestli ušetřím. Když je o nějakou věc velký zájem, tak cena rychle šplhá nahoru," řekl další z účastníků dražby, který dorazil z Olomouce.