„Předpokládá se, že k 1. lednu 2014 bude vrtulníkové letectvo sjednoceno tím, že se přesune vrtulníková posádka z letiště Přerov na letiště Náměšť," řekl novinářům Vondra.

Se zrušením nejméně jedné z celkem čtyř leteckých základen počítala Bílá kniha ministerstva obrany. Armáda si v budoucnu ponechá kromě Náměště ještě základnu dopravního letectva v Praze-Kbelích a základnu stíhačů v Čáslavi. Jen slabou útěchou je možné využití infrastruktury přerovského letiště například pro účely státního podniku LOM Praha (dříve Letecké opravny Malešice).

Zmařené plány

Rozhodnutí o přestěhování 23. základny vrtulníkového letectva bude zřejmě znamenat výrazné zredukování záměrů radnice v Přerově i Olomouckého a Zlínského kraje, které se v roce 2009 staly podílníky akciové společnosti Regionální letiště Přerov. Do projektu letiště se smíšeným vojensko-civilním provozem město i oba kraje investovaly značné částky. Jen Přerov do společné firmy v posledních třech letech vložil 12 milionů korun. O uvolnění dalších dvou milionů má v pondělí jednat městské zastupitelstvo.

Zaskočený primátor

Přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) byl informací zaskočen.

„O zrušení vrtulníkové základny jsem se dozvěděl až od novinářů. Považuji za velmi neseriózní a nečestné, když odstupující ministr obrany Alexandr Vondra poskytne informace médiím, aniž by nás předtím o tak důležitém a zásadním kroku informoval. Mnohokrát jsme ho se zástupci Olomouckého a Zlínského kraje přitom žádali o schůzku a zajímali se, jaké jsou plány s přerovskou vrtulníkovou základnou, neboť s tím úzce souvisí naše plány s budováním civilního regionálního letiště. Ministr setkání oddaloval a žádal nás, ať ještě počkáme na příhodnější čas. Dal nám své slovo, že mělo-li by dojít k útlumu či rušení základny, získáme informaci jako první. Osobně to od něj cítím jako podraz, zbabělost a projev lidského selhání," uvedl primátor Přerova Jiří Lajtoch.

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) byl ministrovým rozhodnutím překvapen o něco méně.

„Avizoval jsme už před volbami, že se tím budeme muset zabývat. Nečekal jsem ale, že to bude tak rychle. Už nyní je jasné, že regionální letiště nebude. Vzhledem k investovaným prostředkům bude nejvhodnější nalézt pro areál jiné využití ," řekl Deníku hejtman s tím, že konečné slovo, co bude s projektem dál, vzejde až z dalších jednání.

Konec působení armády v Přerově netíživěji dopadne na zhruba 750 zaměstnanců tamní vrtulníkové základny, kteří již řadu měsíců žili v nejistotě. První dělení zažili příslušníci základny již v roce 2008, kdy se z Přerova do Náměště v rámci reorganizace přestěhovala letka bitevních vrtulníků.