„Provedli jsme dvě křížové sondy, a to od základů kostela svatého Marka směrem ke trafostanici, a to do hloubky více než jednoho metru. Žádné stavební objekty jsme ale neobjevili,“ shrnul přerovský badatel Jan Mikulík. Podle něj ale výzkum odkryl část zpevněného chodníku ze štětového kamene, který prochází podél východního presbytáře kostela sv. Marka. Pochází z poloviny 16. století.

„Je zde patrné prožlabení k odvádění vody do řeky. Našikmo zasazený vápenec dokládá precizní práci našich předků. Narazili jsme také na obvodovou zeď původní sokolovny z roku 1897, která přikryla stavbu kostela sv. Marka,“ doplnil. Archeologové se ale nevzdávají a chtějí hledat dál. Proč?

Objevení školy Jednoty bratrské, ve které Komenský v letech 1608 až 1611 studoval a od roku 1614 do roku 1618 zde působil jako učitel, by byl totiž pro Přerov přelomový.

Kde školu hledat?

Kde se základy tohoto historicky významného objektu nacházejí, je těžké s určitostí říci. Důvod je prozaický. Jediným vodítkem je veduta města Přerova od Jana Willenbergera z roku 1593. A toto znázornění považuje například ředitel Státního okresního archivu v Henčlově Jiří Lapáček za příliš zjednodušující.

„Autor použil techniku dřevořezu a je to v podstatě několikacenti­metrová, jednoduchá kresba, která nevystihuje prostorové vztahy,“ míní Jiří Lapáček, podle něhož by se měl objekt nacházet spíše na náměstíčku, blíže ke Spálenci.

Že je potřeba hledat jinde, je přesvědčen i komeniolog a bývalý ředitel Muzea Komenského v Přerově František Hýbl. „Přikláněl bych se spíše k názoru, že byl v místech za kostelem sv. Marka blíže k parčíku. Přímo na náměstí Na Marku je obrovský sklep a tam všude můžou tyto základy být,“ míní. V objektu se podle něj v minulosti nacházel špitál, sbor a škola.

„Prameny uvádějí, že Přerov byl tehdy pro České bratry stejně významný jako pro Turky Mekka nebo pro Židy Jeruzalém,“ řekl František Hýbl. Jednou z významných osobností, které zde působily, byl i učitel a biskup Jan Lánecký, s jehož dcerou se měl učitel národů původně oženit. Ze sňatku ale nakonec sešlo.

„Komenský si vzal Mandalenu Vizovskou, a to právě v prostorách kostela sv. Marka,“ přiblížil. Původní kostel Jednoty bratrské prošel v roce 1622 proměnou na katolický.

Přerovští archeologové mají stále naději, že se jim podaří základy cenné stavby odkrýt. Chtějí využít rekonstrukce vodovodu, která se v těchto dnech provádí přibližně v místech, která zmiňují historici. „I když, to by už toho štěstí bylo možná až moc,“ zhodnotil badatel Jan Mikulík.

SOUVISEJÍCÍ

U Tyršova mostu našli zdobené gotické kachle, na Moravě unikátní

Naleziště u Tyršova mostu vydalo další poklady

Historické nálezy parkoviště nepohřbí. To se jen zřejmě posune o kus dál

Zbytky kostela sv. Marka Přerov uchová jako památku

Je to adrenalin i tajemno, říká hledač kovů Ondřej Vénos o svém koníčku

Základy kostela jako atrakce pro turisty? Zatím jen vize, říká archeolog

Unikátní objev v Přerově! Archeologové odkryli základy kostela sv. Marka

Stavba Tyršova mostu odkryla středověkou bránu