Řeč je o třiatřicetiletém Michalu Pospíšilovi, který si před několika dny přivezl z celorepublikové soutěže o nejoblíbenějšího učitele titul Ámos Sympaťák 2016. Úspěšnému učiteli ze Základní školy U Tenisu popřál v úterý ke Dni učitelů přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP) spolu se zástupci města. Oblíbeného kantora doprovodil na radnici nejen ředitel školy Tomáš Jelínek, ale spolu s ním přišli i žáci deváté třídy, kteří jej na cenu nominovali.

„Drželi jsme nominaci v tajnosti, mělo to být překvapení. Podmínkou bylo sehnat sto padesát podpisů od žáků, což v případě pana učitele nebyl žádný problém, protože je ve škole oblíbený. Stačilo jen obejít pár tříd," prozradil jeden z jeho žáků Josef Pospíšil.

Než učiteli přišla od pořadatelů pozvánka, už o své nominaci od přičinlivých dětí věděl – vážil si jejich důvěry a nechtěl je zklamat. Ve finále prý dostal sedm minut, aby mluvil o sobě.

Srdce, jojo a peněženka

„Nechtěl jsem se vychvalovat, takže jsem spíše prozradil, že mě děti do soutěže vybavily třemi dárky. Dostal jsem velké srdce, kde byly fotky z našich akcí. Pak jojo, protože s touto hračkou učím děti pracovat. No a nakonec mi jeden žák dal prázdnou peněženku, která měla být symbolem toho, že pracuji pro děti mnohdy nezištně, bez nároku na odměnu," poznamenal Michal Pospíšil.

Ocenění svého kolegy si váží i ředitel Základní školy U Tenisu Tomáš Jelínek.

„Jestli ho něco vystihuje, tak jeho energie, kterou předává dětem. Má stále nové nápady a dovede žáky strhnout," řekl.

Sám si přitom posteskl, že je řemeslo kantora v posledních letech méně ceněné, než tomu bylo v minulosti. O to větší radost má ale z toho, že deváťáci svého výjimečného učitele sami nominovali a pomáhali mu i v soutěži.

„Jsem rád, že děti uměly ocenit učitele, který se jim věnuje nad rámec svých povinností. A budu rád, když se nám, třeba jen na úrovni města, podaří do budoucna takto úspěšné pedagogy prezentovat," uzavřel přerovský primátor Vladimír Puchalský.