V jediný okamžik se tak symbolicky propojí města a obce v celé České republice a do společného zpívání se zapojí i naši krajané v zahraničí. Jen na Přerovsku tuto akci podpořilo šestadvacet obcí a měst.

Na přerovském centrálním náměstí vystoupí už tradičně Dětský pěvecký sbor Vocantes pod taktovkou Michala Sabadáše. Lidé si mohou společně se sborem zanotovat šest známých českých koled - Nesem vám noviny, Půjdem spolu do Betléma, Narodil se Kristus Pán, Veselé vánoční hody, Pásli ovce Valaši a Vánoce, Vánoce přicházejí.

Zpěvník ke koledám vyjde letos ve středu 7. prosince. Akci na náměstí bude moderovat Bohuslav Přidal.

Eliška Nováková se svým otcem Pavlem Novákem
Koncert Nováků na Štědrý den bude i letos! Štafetu převzala dcera Eliška

Součástí akce Česko zpívá koledy v Přerově bude letos také vzpomínka na nedávno zesnulého zpěváka Pavla Nováka, který společné zpívání na náměstí každoročně podporoval svou účastí už od prvních ročníků. Naposledy si s redaktory Deníku zazpíval v prosinci roku 2019, v následujících letech se tradice kvůli koronavirové pandemii načas přerušila.

„V závěru koncertu proto symbolicky zazní píseň Nádherná v podání našeho sboru. Jednou vánoční písní připomeneme i další legendu, která nás v tomto roce opustila - skladatele a textaře Jaroslava Wykrenta,“ přiblížil sbormistr Michal Sabadáš.

Vánoce s Vocantes

Dětský pěvecký sbor Vocantes má za sebou letos první vánoční koncerty a zpestřil program například během slavnostního rozsvěcení stromu na Masarykově náměstí v Přerově, které se uskutečnilo první adventní neděli.

Posluchači se mohou 10. prosince v 17 hodin těšit také na koncert v Grymově. Celovečerní program oblíbeného pěveckého sboru si pak užijí návštěvníci, kteří zavítají 22. prosince v 19.30 hodin do Městského domu na tradiční Vánoce s Vocantes.

„V úvodu zazní průřez sborovou tvorbou, vystoupí ale i komorní sbor se staršími členy souboru. Zazpívají i naši nejmenší členové,“ zve na koncert Michal Sabadáš. V kostele v Kokorách zazpívá sbor 8. ledna ve 14.30 hodin.