V médiích se dříve objevily nepotvrzené informace, že v nemocnici mohlo být v okamžiku propuknutí požáru přes 100 lidí a že počet obětí by mohl přesáhnout tři desítky.

"Ministerstvo zdravotnictví informuje, že při včerejšími (středečním) požáru ve středisku pro pacienty s covidem-19 zemřelo 14 lidí. Během požáru bylo ve středisku celkem 26 pacientů, 12 zraněných bylo ošetřeno v nemocnici v Tetovu a jsou mimo ohrožení života. Žádní zdravotníci nezahynuli, několik jich utrpělo lehká zranění," uvedlo ministerstvo podle serveru Vesnik.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Nemožné skutečností? Unie je nyní proti covidu nejproočkovanější na světě

Neštěstí předcházel výbuch a první plameny se objevily ve 21:00. Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu přibližně za hodinu. Během hašení z budovy vynášeli pacienty.

Nemocnice byla postavená speciálně pro pacienty s covidem, skládala se z modulárních buněk. Ty jsou z velké části z plastů, což přispělo z rychlému a masivnímu šíření požáru. Na videu je vidět hustý tmavé barvy, který stoupá z budov.

Obrovská tragédie

"V centru Tetova se stala obrovská tragédie. Výbuch způsobil požár. Požár byl sice uhašen, ale vyhaslo také mnoho životů. (…) Vyjadřuji nejhlubší soustrast rodinám a blízkým zesnulých a přeji brzké uzdravení zraněným," napsal na facebooku premiér Zoran Zaev, který se na místo neštěstí vypravil.

Příčiny požáru zatím nejsou jasné. Do Tetova zamířil pětičlenný tým odborníků, který je bude zjišťovat. Úřady slíbily, že okolnosti tragédie objasní. Prokuratura ohlásila, že nařídila pitvu obětí. Identifikace některých z nich bude vyžadovat testy DNA, uvedla agentura AFP.

Policisté před luxusním klenotnictvím značky Bulgari na pařížském náměstí Place Vendôme, které přepadli ozbrojení lupiči a ukradli tam šperky v hodnotě deseti milionů eur (254 milionů Kč)
Lupiči přepadli luxusní pařížské klenotnictví. Ukradli šperky za 254 milionů

Severomakedonské nemocnice jsou kvůli pandemii přetížené. Očkování proti covidu má jen necelých 28 procent obyvatel dvoumilionové země. Denně zde na komplikace spojené s covidem umírá kolem 30 lidí, od začátku pandemie si nemoc v Severní Makedonii vyžádala 6129 životů.

Požár vypukl krátce poté, co bývalá jugoslávská republika oslavovala 30. výročí nezávislosti, oslavy se ale soustředily v hlavním městě Skopje.