Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v první chvíli podle agentury Unian přičetl záblesk palbě protivzdušné obrany. Později ale tento příspěvek ze sociálních sítí smazal a vyzval, aby se vyčkalo na informace od letectva. To uvedlo, že v danou chvíli protivzdušná obrana nestřílela. Agentura dodala, že záblesk byl tak intenzivní, že jej pozorovali i v sousedním Bělorusku.

Pád meteoritu. Ilustrační snímek
Záblesk nad Kyjevem? Pád jasného meteoru, potvrdili čeští odborníci

Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko ve středu uvedl, že podle prvotních informací byl záblesk nad Kyjevem „důsledkem pádu družice NASA na zem“. Ukrajinské vzdušné síly uvedly, že tento jev souvisel se satelitem nebo meteoritem. V situaci, kdy Ukrajina už skoro 14 měsíců čelí ruské agresi, ujistily, že nešlo o další útok ze strany Moskvy.

NASA dříve tento týden informovala, že do atmosféry se ve středu vrátí 300kilogramový satelit. Vědecká družice RHESSI, jejímž úkolem bylo sledování slunečních erupcí, odstartovala v únoru 2002 a její mise skončila v roce 2018. Poté byla na nízké oběžné dráze Země.

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil okupované oblasti Ukrajiny
Kreml lže. Putin navštívil okupované ukrajinské oblasti jindy, tvrdí server

Rob Margetta z oddělení komunikace NASA pro BBC řekl, že v době, kdy na Ukrajině zaznamenali záblesk, byl satelit stále na oběžné dráze a návrat do atmosféry ho teprve čekal. Dodal, že jak NASA, tak Pentagon satelit sledují.

Šlo o mimozemšťany? 

Ukrajinská sociální média kvůli záhadnému záblesku zaplavily spekulace a vtipy o tom, co ho mohlo způsobit. Často se objevovalo tvrzení, že jde o mimozemšťany.

Hlavní středisko zvláštní kontroly, které působí při ukrajinské vesmírné agentuře a tedy má podobné jevy na starosti, uvedlo, že zaznamenaná „akustická událost s velkým výdajem energie“ nejspíš souvisela „se vstupem vesmírného tělesa do hustých vrstev atmosféry“.

Ukrajinští vojáci v Kyjevě. Ilustrační snímek
Ukrajina pohřešuje sedm tisíc vojáků. Snad jsou naživu v zajetí, doufá Kyjev

„Vzdušné síly se nestarají o nebeská tělesa. Vzdušné síly se starají o odražení ruské agrese,“ prohlásil v televizi mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat v odpovědi na otázku, proč nebyl vyhlášen letecký poplach.

Experti: U Kyjeva spadl meteorit 

Ukrajinské letectvo a experti na kosmonautiku z projektu Alpha Centauri se podle webu deníku Ukrajinska pravda domnívají, že šlo o pád meteoritu. „Nešiřte lži o pádu satelitu NASA. U Kyjeva spadl meteorit,“ napsali experti na sociální síti s tím, že dráha amerického satelitu je příliš vzdálená od Ukrajiny.