„Vzhledem k nedostatečným zásobám vysoce přesných raketových zbraní hledá nepřítel jiné způsoby, jak zničit kritická a vojenská zařízení na území Ukrajiny,“ konstatuje generální štáb ukrajinské armády v ranní zprávě. Moskva proto podle něj zintenzivnila využití letectva k podpoře pozemních jednotek. Toto tvrzení však nelze ověřit z nezávislých zdrojů. 

Na severu Ukrajiny posiluje ruská armáda své pozice u ukrajinsko-ruských hranic. Nadále pokračuje dělostřelecké a minometné ostřelování ukrajinských jednotek a civilní infrastruktury v Sumské oblasti i dělostřelecké útoky na město Severodoněck, které se nachází v Luhanské oblasti. „U Charkova se ruské síly soustředí na udržení pozic,“ tvrdí velení ukrajinské armády. 

Běloruská armáda stále posiluje své síly na hranicích s Ukrajinou, tedy v oblasti Volyně a Polesí. „Hrozba raketových a bombových útoků na civilní a vojenskou infrastrukturu z území Běloruské republiky přetrvává,“ uzavřel své hlášení ukrajinský generální štáb. 

Středeční ostřelování Záporoží ruskými střelami s plochou dráhou letu si vyžádalo jednu mrtvou ženu a tři zraněné. Poškozeno je přes 60 domů, uvedl list RBK-Ukrajina s odvoláním na místní úřady. Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že vysoce přesné střely zasáhly dílny podniku Motor Sič, kde se vyrábějí motory pro vojenské letectvo.

„Nyní víme o jedné mrtvé a třech raněných v důsledku nepřátelského ostřelování z dnešního rána. Předběžné informace uvádějí, že poškozeno je 62 soukromých domů,“ citoval list komuniké oblastní správy. Úřady dříve uvedly, že ze čtyř ruských střel letících na Záporoží se jednu podařilo sestřelit.

Americký miliardář maďarského původu George Soros
Soros: Ruská invaze na Ukrajinu může znamenat začátek třetí světové války

Ztráty mezi civilisty si ruské ostřelování vyžádalo i v Luhanské oblasti, součásti průmyslového regionu Donbas, kde se nyní svádějí nejtvrdší boje o město Severodoněck. Oblastní guvernér Serhij Hajdaj uvedl, že ruská palba na toto město během uplynulých 24 hodin zabila šest civilistů a dalších osm zranila. Hajdaj podle agentury AP obvinil ruské jednotky, že úmyslně míří na kryty, ve kterých se schovávají civilisté. Guvernér podle RBK-Ukrajina připustil, že boje se vedou již na okraji města a Rusové střílí z děl a raketometů Grad a Smerč.

„Situace v Donbasu je krajně komplikovaná. Prakticky všechny síly, které ještě zbývaly ruské armádě, tam vrhli do útoku. Lyman, Popasna, Severodoněck, Slovjansk - tam okupanti chtějí vše zničit,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu na sociálních sítích.

Zablokované obilí 

Ruská invaze na Ukrajinu tvrdě dopadla na obchodní činnost v Oděse, kterou prakticky zastavila, upozornila v pravidelném ranním hlášení britská vojenská rozvědka. Ruská námořní blokáda ukrajinských přístavů odradila obchodní lodní průmysl od působení v oblasti. Výpadky v přepravní kapacitě, kterou ruská blokáda způsobila, podle Britů pravděpodobně nenahradí pozemní vývoz.

 V důsledku toho zůstávají značné zásoby ukrajinského obilí ve skladech, odkud nemohou být vyvezeny. „Boje již vyvíjejí nepřímý tlak na světové ceny obilí. Zatímco hrozba ruské námořní blokády nadále brání komerční lodní dopravě v přístupu do ukrajinských přístavů, výsledný výpadek dodávek dále zvýší ceny mnoha základních produktů,“ uvádí se ve zprávě britského ministerstva obrany.