Americká armáda uvedla, že dvě ruské stíhačky prováděly manévr s cílem dron odchytit, přičemž jedna z nich narazila do jeho vrtule. Američané následně svůj poškozený bezpilotní letoun nechali spadnout. Ruské letouny podle americké armády už před kolizí vypouštěly na dron palivo, zřejmě ve snaze poškodit ho nebo mu znemožnit orientaci, a nalétávaly před něj.

„Náš letoun MQ-9 prováděl rutinní operace v mezinárodním vzdušném prostoru, když ho zaměřil a srazil ruský bojový letoun. Vedlo to ke zřícení a ztrátě MQ-9,“ sdělil podle agentur generál amerického letectva James Hecker, který má na starosti operace ve zmíněné oblasti.

Ukrajinští vojáci střílí u Bachmutu ze samohybné houfnice směrem k ruským pozicím, 7. března 2023
Situace v Bachmutu zůstává složitá. Ukrajinci budou město nadále bránit

Mluvčí Bílého domu John Kirby řekl, že o incidentu byl informován prezident Joe Biden. Uvedl také, že k takové události se stávají, ale že tato je jiná, protože byla „nebezpečná a neprofesionální“ a vedla ke zřícení amerického bezpilotního letounu. Dodal, že v „tomto ohledu jde o ojedinělý incident“.

Moskva obvinění popřela 

Ruské ministerstvo obrany obvinění popřelo a uvedlo, že jeho stíhačky se nedostaly s americkým dronem do kontaktu. Podle Moskvy dron přešel do nekontrolovatelného letu se ztrátou výšky a narazil na vodní hladiny. Ministerstvo také sdělilo, že incident se odehrál poblíž Krymu okolo 9:30 moskevského času (7:30 SEČ). Teto ukrajinský poloostrov Rusko v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo.

Na snímku je předletová příprava amerického bezpilotního letounu MQ-9 Reaper při mezinárodním cvičení Ample Strike 15. září 2021 na letecké základně v Náměšti nad OslavouPředletová příprava amerického bezpilotního letounu MQ-9 Reaper při mezinárodním cvičení Ample Strike 15. září 2021 na letecké základně v Náměšti nad OslavouZdroj: ČTK

Drony MQ-9 Reaper jsou víceúčelová bezpilotní letadla s dlouhou výdrží ve vzduchu, operují ve středních výškách. Jsou určené hlavně k ničení mobilních pozemních cílů, ale díky celému spektru moderních senzorů a komunikačních nástrojů jsou využívány i k průzkumu.

Pentagon tvrdí, že ruská stíhačka zřejmě při kolizi také utrpěla škody. Zničený americký dron podle něj Rusové nezískali.

Ruskou raketou zasažený obytný dům v ukrajinském Charkově, 5. února 2023
Tribunál v Haagu zahájí stíhání ruských zločinů. Požádá i o vydání zatykačů

Ministerstvo zahraničí Spojených států si kvůli incidentu předvolalo ruského velvyslance Anatolije Antonova. „Především se domnívám, že americká letadla a lodě nemají co dělat v blízkosti hranic Ruské federace,“ řekl podle agentury TASS po předvolání Antonov. „Pokud jde o nás, nechceme žádnou konfrontaci mezi USA a Ruskem. Jsme pro budování pragmatických vztahů ve prospěch ruského a amerického národa,“ citovala jej agentura RIA Novosti.

Incident nad Černým mořem se odehrál v době nebývalého napětí ve vztazích s Moskvou kvůli ruské invazi na Ukrajinu.