Jednou z věcí, kterou Evropská unie stále, kvůli odporu států, nedělá společně, je schvalování nových léků.

Evropská unie sice už uzavřela dohodu o nákupu vakcín proti covidu-19 od několika výrobců ve stamilionových počtech. Problém je, že přes snahy Evropského parlamentu každý stát EU povoluje většinu léčiv sám za sebe. To může zpozdit nasazení covidové vakcíny v Česku, kde jsou povolovací kapacity Státního ústavu pro kontrolu léčiv malé.

Markus Söder a Angela Merkelová
Bavorsko nechce uzavřít hranice s ČR. Do Saska se Češi dostanou bez karantény

A to přesto, že EU má Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA). Ta však pouze s členskými státy spolupracuje, ale až na výjimky neschvaluje používání léku v celé EU. Je otázka, jak to bude s vakcínou.

„Pevně doufám, že přesně ve chvíli, kdy agentura EMA dá nové vakcíně povolení, bude vakcína okamžitě dostupná ve všech členských státech a bude nakoupena ze strany EU v dostatečném množství pro všechny občany EU a její cena bude co nejnižší,“ uvádí europoslankyně Kateřina Konečná z KSČM. Ta se už roky snaží jednotné schválení léků pro celou EU prosadit.

Shoda není

I mezi českými europoslanci má však přenesení zdravotnických pravomocí na úroveň EU odpůrce. „Často se uvádí, že EU v krizi tápala, protože ve zdravotnictví nemá kompetence. To je pravda. Objeví se proto hlasy, abychom jí svěřili další kompetence. Nedělejme to,“ uvedl Alexandr Vondra z ODS.

Slovenský premiér Igor Matovič (na snímku z 11. června 2020)
Slovensko kvůli koronaviru výrazně zpřísňuje omezení. Zváží i nouzový stav

„EU má nastavit mezi členy pravidla hry a pak vymáhat jejich plnění. Nic víc, nic míň,“ řekl. Většinově však europarlament spolupráci ve zdravotnictví podporuje. Mezi státy EU je to naopak.