Italská vláda zakázala rezidentům opustit 11 obcí a měst, kde se infekce objevila. Zvenčí se do nich kvůli uzavřeným přístupovým cestám nikdo nedostane. Kvůli nárůstu počtu nemocných budou v lidnatých regionech Lombardie, Piemont a Benátsko na týden uzavřené všechny školy.

Dezinfikování před nemocnicí v Čchong-to
Boj s koronavirem: Jižní Korea zvyšuje pohotovost, Benátky zrušily karneval

Jen v Lombardii je nyní podle guvernéra tohoto regionu Attilia Fontany 89 potvrzených případů nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. Nakažení už jsou i ve více než milionovém Miláně, nejvíce případů ale stále připadá na město Codogno, odkud se zřejmě infekce rozšířila.

Fontana po domluvě s ministrem zdravotnictví Robertem Speranzou nařídil uzavření všech škol od mateřských školek až po univerzity; až do odvolání se nemají konat ani žádné větší kulturní, sportovní či zábavné akce, a to ani v soukromí. Hrát tak nebude například ani slavná milánská opera La Scala. Lombardie patří k nejbohatším italským regionům a opatření se dotknou deseti milionů jejích obyvatel.

Preventivní uzavření univerzit 

Téměř shodné kroky podnikl i guvernér sousedního pětimilionového Benátska Luca Zaia. Kromě uzavření škol a muzeí nařídil i ukončení slavného benátského karnevalu. Ten sice začal už 8. února, jeho vyvrcholení ale mělo přijít v úterý. V Benátsku zatím úřady registrují 24 nakažených.

Alarmující ale podle nich je, že tři nemocní se už objevili i v Benátkách, ačkoli ještě v sobotu byly všechny potvrzené případy z obce Vo Euganeo nedaleko Padovy, odkud pocházela první italská oběť koronaviru. Preventivní uzavření univerzit nařídil i sousední region Furlansko-Julské Benátky, kde zatím není ani jeden nemocný.

Zdravotník zaznamenává 18. února 2020 stav pacienta v nemocnici Ťin-jin-tchan ve Wu-chanu, která je určena pro nové pacienty infikované koronavirem
Letoun s humanitární pomocí odstartoval. Do Číny přepraví 4,5 tuny materiálu

Testy dnes prokázaly nákazu koronavirem rovněž u šesti pacientů v Turíně v regionu Piemont, uvedl list La Stampa. Taktéž tento pětimilionový region proto nechá na týden zavřít brány všech škol.

V Itálii kvůli koronaviru zemřeli dva lidé - 78letý muž a 76letá žena. Z celkem 132 nakažených je podle Borrelliho 26 pacientů ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče. Zdravotníci provedli přes 3000 dalších testů, na jejichž výsledky se nyní čeká.