On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Pevninská Čína nezahrnuje Hongkong a Macao.

Celkem se v pevninské Číně od propuknutí epidemie nakazilo 81 218 lidí, z čehož 3281 zahynulo. Oproti pondělku přibyli čtyři mrtví, dodal Reuters.

Jižní Korea ohlásila 100 nových případů koronaviru. Jejich celkový počet tak stoupl na 9137, uvedl Reuters s odvoláním na korejská střediska pro kontrolu a prevenci nakažlivých nemocí.

Cyklista projíždí 23. března 2020 kolem billboardu v německém Düsseldorfu, kde je napsáno „zůstaň doma, zůstaň zdravý“.
Španělsko hlásí 2696 obětí koronaviru. Německo má rekordní přírůstek nakažených

Korea předchozích 13 dnů v řadě hlásila klesající počet nových případů, v pondělí jich bylo 76. To bylo nejméně od 29. února, kdy tamní úřady oznámily rekordních 909 nově infikovaných pacientů za den.

Írán má přes 27 tisíc nakažených koronavirem a více než 2000 úmrtí

V Íránu je přes 27 tisíc případů nákazy koronavirem, zemřelo tam více než 2000 lidí. Nové údaje dnes oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví. V případě nakažených jde o denní nárůst o více než 2200 lidí, mrtvých přibylo 143.

Podle ministerstva Írán nyní eviduje 27 017 potvrzených případů nákazy a 2077 obětí. Jsou-li údaje vyčerpávající, pak počty nakažených stále rostou - úterní nárůst byl 1762 případů. Oproti úterku se zvýšil rovněž údaj o mrtvých - v úterý bylo 122 nových případů, dnes 143.

Korunní princ Charles.
Mezi nakaženými koronavirem je i princ Charles, oznámil palác

Na Blízkém východě bylo dosud přes 33 tisíc potvrzených případů nákazy a Írán je v regionu nejpostiženějším státem.

Země podle dnešních slov prezidenta Hasana Rúháního připravuje zpřísnění ochranných opaření, která se občanů citelně dotknou. Mohla by být vyhlášena dnes a podle prvních zpráv se budou týkat hlavě pohybu lidí. Íránci dosavadní výzvy držet se doma příliš nerespektovali a cestovali o novoročních svátcích po celé zemi.

Rúhání řekl, že nebude povoleno vyjíždět z měst a uzavřou se parky. O svátku sízdabedar, který se slaví 13. dne prvního měsíce perského kalendáře (letos 1. dubna) a rodiny o něm vycházejí na piknik do přírody, bude omezeno shromažďování. "Jsou to těžká rozhodnutí, ale jsou nezbytná k ochraně lidských životů. Mohou se zavřít všechny parky a sízdabedar nebude stejný jako v minulých letech. Nemáme ale na výběr," řekl Rúhání.

Zpřísněná ochranná opatření dnes pro Saúdskou Arábii schválil její král Salmán. Zcela se uzavřou města Mekka, Medína a Rijád a počínaje dneškem bude zakázáno cestovat mezi provinciemi. V zemi platí noční zákaz vycházení a dnes se v Mekce, Medíně a Rijádu prodlužuje o čtyři hodiny. Platit tam bude už od 15:00 hodin odpoledne a potrvá jako ve zbytku země do šesti ráno. Saúdská Arábie má potvrzených více než 700 případů nákazy a na COVID-19 tam zemřel Afghánec, který v zemi trvale žil.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník