Premiér mění ministry buď proto, že jejich výkon není stoprocentní, nebo že dotyčný politik dráždí veřejnost a je potřeba ho nahradit sympatičtější tváří. Vzpomeňme na Babišovu vládu, kdy se v covidově turbulentní době v čele resortu zdravotnictví vystřídali čtyři ministři. Nebyl to ale jen ministerský předseda, kdo určoval vládní sestavu.

Zdroj: DeníkBabišův kabinet byl menšinový, takže do jeho složení hlasitě mluvil prezident Zeman. Ten do Strakovy akademie nepustil Miroslava Pocheho a Michala Šmardu.

Avšak i Petr Fiala má komplikovanou situaci. Jeho vládu tvoří pět stran a koaliční smlouva předpokládá jejich nominační autonomii. Premiér tak fakticky nemůže ovlivnit, kdo bude šéfem školství za STAN nebo životního prostředí za lidovce.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
ANKETA: Je podle vás Fialova vláda nejhorší od Nečasovy éry?

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

Veřejnosti jsou tyto vnitrokabinentní dohody ovšem lhostejné. Buď ministra vnímají jako kompetentního politika, nebo ne. Výzkum CVVM ukázal, že lidé označují Fialovu vládu za nejhorší od Nečasovy éry (v anketě Deníku to uvedlo 86 procent čtenářů) a 71 procentům z nich vadí její personální obsazení. Jen o dvě procenta méně lidí soudí, že kabinet je neobratný v komunikaci.

Prezidentovo dnešní jmenování dvou nových ministrů tak nemusí být pro Fialu žádným vítězstvím. Potřebuje do týmu zdatné komunikátory, kteří umějí lidem předestřít i nepříjemné věci tak, že pochopí vládní záměr a argumenty. V jeho sestavě ale naopak vynikají straníci, kteří by mohli aspirovat na národní titul v aroganci.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.