„Již se nemůže stát, že ostatní členové společenství vlastníků budou doplácet na právní přetahovanou mezi nabyvatelem a původním vlastníkem,“ řekl Deníku prezident Asociace realitních kanceláří Miroslav Duda. A o své peníze se nebudou muset bát ani firmy, které se správou domů zabývají.

Předávání vysvědčení prvňáčkům z třídy 1.C na ZŠ K Milíčovu na pražském Jižním Městě.
Ministerstvo: Když si dítě půjde pro vysvědčení, rodič ošetřovné nedostane

„Pokud bude prokázáno, že nabyvatel si je vědom nějakých dluhů, pak jdou k jeho tíži,“ vysvětlil Duda. Kupující by si proto měl vždy od správcovské firmy nechat vystavit potvrzení o případných dluzích prodávajícího.

„Podle zákona pak dluhy na nového vlastníka jednotky nepřejdou, nemohl-li je zjistit z potvrzení osoby zodpovědné za správu domu nebo nevydala-li tato osoba potvrzení bez zbytečného odkladu, ač o něj byla požádána,“ řekl Deníku Jakub Hafner z advokátní kanceláře Toman, Devátý a partneři.

„Dříve třeba kupující nevěděli, že si společenství vzalo úvěr na fasádu, a pak byli překvapeni, že mají platit půjčky,“ konstatoval Duda. Nic takového se již budoucím majitelům bytu stát nemůže.

Rychlejší prodej 

Novela rovněž ruší předkupní právo sousedů na garáže a pozemky náležící k prodávanému bytu. To totiž prodeje bytů prodlužovalo. „Evidujeme desítky případů, kdy majitelé nemovitostí vyčkávají s prodejem do 1. července, aby se vyvarovali komplikací,“ uvedla realitní makléřka RE/MAX Atrium Kateřina Holoubková.

Výstavba školy. Ilustrační foto.
Povinný příspěvek na občanskou vybavenost? Stavebníci jsou proti