„Tuzemská rodinná politika odsouvá matky na druhou kariérní kolej. Pokud matka s dvěma dětmi zůstane na šest až osm let doma, nemá již šanci to na trhu práce dohnat,“ už před časem uvedl Filip Pertold, vědecký pracovník CERGE-EI & IDEA.

Věra Čáslavská
ANKETA: Němcová nebo Čáslavská? Hlasujte o Nej… ženu historie

Na jeho hodnocení se ani za současné vlády příliš nezměnilo. O setrvání u genderových stereotypů hovoří i průzkum IKEA Gender Equality Study. Podle něj je jen necelá polovina Čechů přesvědčena, že je naše společnost postavena na principech rovnosti pohlaví, a 37 procent žen necítí ze strany zaměstnavatele dostatečnou podporu při slaďování rodičovství a kariéry.

InfografikaInfografikaZdroj: Deník

„Zjistili jsme, že pracující ženy denně stráví zhruba čtyři hodiny péčí o domácnost a děti, což je přibližně o hodinu více než muži. Mezinárodní den žen proto vnímáme jako ideální příležitost k otevření diskuse právě na téma stejných příležitostí pro ženy a muže nejen v zaměstnání, ale také v jejich osobním životě,“ říká Roman Bojko, manažer IKEA pro oblast rovnosti, diverzity a inkluze.

Právě tato firma se může pochlubit, že v manažerských pozicích zaměstnává ve stejném poměru muže a ženy.

Laura Janáčková, psycholožka, sexuoložka a autorka knižních bestselerů
Láska i sex se stěhují na internet, říká psycholožka Laura Janáčková

To zdaleka není běžná věc, jak potvrzuje výsledek průzkumu, podle něhož jako spravedlivé hodnotí pracovní podmínky a příležitosti pouze 39 procent žen oproti 66 procentům mužů.