Na krizové ošetřovné budou mít nárok rodiče při péči o dítě mladší deseti let tak, jako je tomu u klasického ošetřovného. Nárok budou mít také rodiče pečující o nezaopatřené děti závislé na péči jiné osoby bez omezení věku nebo o osoby starší 10 let závislé na péči druhých, které využívají denní stacionáře a podobná zařízení.

Zleva ministr zdravotnictví Roman Prymula, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš.
Vláda uzavřela služby a maloobchod. Volný pohyb omezila na nákup či do práce

Kromě zaměstnanců na něj navíc budou mít nárok také osoby pracující na dohodu o provedení práce či pracovní činnosti za předpokladu, že odvání nemocenské pojištění. Krizové ošetřovné vypláceno ve výši 70 procent denního vyměřovacího základu a minimální výše příspěvku je stanovena na 400 korun za den v případě, že by pracovník zaměstnaný na plný úvazek na tuto výši nedosáhl. 

„Obdobně jako v jarních měsících se rodiče budou moci v péči o dítě neomezeně střídat. Stejně jako na jaře bude platit podmínka, že se nebudou moci střídat v průběhu stejného dne,“ dodává ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Po dobu opatření

Krizové ošetřovné bude vypláceno po celou dobu trvání vládních opatření. „Školy, jiná dětská zařízení nebo zařízení sociálních služeb nebudou muset potvrzovat uzavření, včetně důvodu a doby uzavření. Potvrzení školy o uzavření bude nahrazeno čestným prohlášením rodiče, že musí o dítě pečovat z důvodu uzavření školy na základě mimořádného opatření,“ vysvětluje ministerstvo.

Pro děti, které se nemohou účastnit výuky kvůli nařízení karantény v rodině, bude ošetřovné platit i poté, co dojde ke znovuotevření škol. 

Premiér Andrej Babiš
Andrej Babiš: Když lidi nevěří mně, ať aspoň věří ministrovi zdravotnictví

„Díky schválení ošetřovného teď rodiny, které zůstaly doma s dětmi, mají jistotu příjmu po celou dobu mimořádných opatření. Sama jsem avizovala, že pokud budou školy uzavřené déle, navrhnu navýšení ošetřovného,“ komentovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.