Většina nakažených prodělá nemoc bez vážnějších příznaků. V nemocnicích se s covidem-19 léčí v současnosti 145 lidí a ve vážném stavu je 22 z nich.

Laboratoře od března provedly více než 614 tisíc testů. Ve čtvrtek bylo testů - včetně opakovaných u jednoho člověka - 3655. Podíl zjištěných případů nákazy na počtu testů dosáhl 3,75 procenta. Ve středu to bylo 3,56 procenta a v úterý 2,45 procenta.

Lidé v rouškách proti šíření koronaviru 9. května 2020 na pražském Karlově mostě
Návrat povinných roušek už v srpnu? Ministerstvo varuje před nepravdivou zprávou

Nákaza se nyní šíří zejména v Moravskoslezském kraji. Přibývá tam ohnisek nákazy. Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava, na dětském táboře ve Štramberku nebo v různých podnicích na Ostravsku, Novojičínsku i Frýdecko-Místecku. Koronavirus se navíc přesouvá do rizikové skupiny lidí starších 65 let. Hygienici proto dnes rozšířili omezení platná na Karvinsku na celý kraj.

Na Karvinsku bylo za uplynulých sedm dní zaznamenáno zhruba 55 nových případů nemoci v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Následuje Frýdecko-Místecko s téměř 29 nově nakaženými na sto tisíc obyvatel a Mělnicko s více než 19 případy nákazy na sto tisíc obyvatel. Ohnisko se tam objevilo v Čečelicích, kde se dnes počet nakažených zvýšil o čtyři na 14.

Mimořádná opatření dnes hygienici naopak zmírnili na Kutnohorsku. Ohnisko tam bylo v Církvici, nárůst počtu nakažených je ale už minimální. Za uplynulý týden bylo v regionu zhruba osm nakažených na sto tisíc obyvatel.

Nákaza v nemocnici

Hůře je na to Uherskohradišťsko s 15 nakaženými na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Nemocnice v Uherském Hradišti uzavřela ve středu jednotku intenzivní péče (JIP) a zastavila příjem pacientů na JIP. Testy dosud prokázaly covid-19 u deseti zaměstnanců nemocnice a jednoho z pacientů hospitalizovaných na pooperační JIP.

Ilustrační foto.
Pracovníci lázní Klimkovice koronavirus nemají. Dětská léčebna se opět rozjede

Mezi kraji bylo zatím nejvíc nakažených zaznamenáno v Moravskoslezském kraji, kde bylo od vypuknutí epidemie potvrzeno 3925 případů covidu-19. V Praze bylo zaznamenáno 2730 případů a ve Středočeském kraji 1391. V nejméně zasaženém Jihočeském kraji laboratoře dosud odhalily 217 nemocných. S covidem-19 zemřelo nejvíc lidí v Praze a nejméně ve Zlínském kraji.