Nyní se jim rýsuje možnost úlevy. Ministerstvo financí tento týden navrhne, aby se plošně na půl roku pozastavily splátky hypoték, spotřebitelských a podnikatelských úvěrů. Po dobu přerušení by měl být snížený také úrok. Poskytovatelé půjček to prý zvládnou bez velké úhony. „Ty banky i nebankovní sektor to unesou,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Ministryně financí Alena Schillerová.
Schillerová chce odložit splácení hypoték. Banky by to nemělo ohrozit, řekla

Odklad splátek ale už nyní umožňuje podstatná část českých bank. Například České spořitelna eviduje dvacet tisíc žádostí, Komerční banka jedenáct tisíc. „V průběhu prvního týdne byly zamítnuty jen jednotky žádostí, a to zejména z administrativních důvodů, kdy klientům chybělo například lékařské potvrzení,“ konstatoval Lukáš Kropík z České spořitelny.

On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Doba, po kterou je nyní možné o odklad splátek požaduje, nyní u bank činí tři až šest měsíců. Odpuštění splátek je pak většinou možné i pro drobné podnikatele. „v případě, že má živnostník více úvěrů musí pro každý vyplnit samostatnou žádost o odklad,“ uvedl Petr Plocek z UniCreditBank.

Například u Komerční banky mohou požádat až o pětiměsíční odklad splátek i právnické osoby, tedy firmy. Většinou je nutné o odklad požádat elektronicky přes web banky a je třeba problémy doložit.

Potíže s insolvencí

Specifické potíže pak mají i domácnosti v insolvenci. Těm totiž zůstává z platu jen nezabavitelná částka a zbytek jde věřitelům. Po určité době splácení by jim měl být zbytek dluhů odpuštěn. Nyní se kvůli výpadku příjmů bojí, že o oddlužení přijdou. „Takže se na nás obrací s dotazy, co mají dělat,“ říká místopředseda českobudějovického soudu Zdeněk Strnad.

Škoda Octavia Combi III
Správná doba na koupi ojetého vozu. Krize přeje zákazníkům

Jejich obavy jsou ale zbyteční, soudy umí dnešní mimořádnou situaci zohlednit, aniž by jim oddlužení zrušily. Možností je několik a další se chystají. Například je možná změna výše splátek. Většině dlužníků se ale upraví automaticky sama podle příjmů.

Ti, kteří se ocitli v oddlužení po 1. červnu minulého roku, mohou pak požádat z důležitých důvodů o přerušení oddlužení. I to je ale třeba pečlivě zvážit. „Maximální délka přerušení je rok a přerušit lze jen jednou,“ dodává Strnad.

Školní lavice. Ilustrační snímek
Ošetřovné se rozšíří. Sněmovna schválila i pozastavení EET

V mnoha případech podle něj není třeba obracet se nyní na soud, protože ten zohlední současnou situaci na konci oddlužení sám. V každém případě je nutné, aby dlužníci v prvé řadě kontaktovali svého insolvenčního správce a situaci s ním konzultovali.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník