Snadné použití, rychlost, nízká cena, jistota. Pod těmito a podobnými hesly láká na webu řada internetových obchodů ke koupi domácích testů na koronavirus.

Fungují například tak, že se nakape malé množství krve odebrané třeba z prstu na testovací pásek a po zbarvení membrány se ukáže, zda je jejich uživatel nakažený nemocí covid-19, nebo zda ji již neprodělal.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.
Ministr Blatný: Vakcína na covid by mohla být na přelomu ledna a února

Bez schválení

Ale má člověk opravdu jistotu, že rychlotest pro domácí použití opravdu prokáže nákazu? A je jejich prodej vůbec legální?

Podle odborníků tomu tak není. „Nyní nemůže nikdo prodávat testy pro domácí použití, protože právě pro něj nemají certifikaci a ani výjimku ministerstva zdravotnictví,“ konstatuje Vladimír Finsterle, předseda představenstva České asociace provozovatelů internetových lékáren.

Podle ministerstva zdravotnictví musí dodavatel rychlotestů na covid splnit několik podmínek. Mimo jiné musí nést označení CE, mít prohlášení o shodě se základními požadavky na bezpečnost či návod a popis v českém jazyce. I pak jsou ale určeny pro profesionální použití.

Covid-19 lůžka který vyčlenila Náchodská nemocnice v rehabilitačním pavilonu, kde se starají o pacienty s koronavirem
Kolik koronaviru člověk v těle snese? Lze to zjistit jen neetickým způsobem

„Podle informací, které má Ministerstvo zdravotnictví k dispozici, není k tomuto dni komerčně dostupný žádný rychlotest, který by byl schválen pro takzvané sebetestování, tedy pro domácí použití laikem,“ říká Klára Doláková z tiskového odboru ministerstva. Její úřad proto důrazně varuje před použitím antigenních testů určených pro profesionální použití za účelem sebetestování.

O tom, že svá slova myslí úřad vážně, svědčí i poznámka u testu na detekci protilátek na koronavirus, který nabízel k prodeji například e-shop Alzy. Ten jej stáhl s tím, že ministerstvo „udělení výjimky k uvedení do prodeje pro osobní použití zamítlo“.

Bez razítka

Testy prodávané v lékárnách, které splňují výše uvedené požadavky, si tak samozřejmě mohou koupit firemní zdravotnická zařízení nebo ordinace. Ale manipulovat by s nimi měli odborníci. „Testy může provádět a vyhodnocovat lékař nebo jiný odborný pracovník,“ uvádí prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Covid-19 lůžka který vyčlenila Náchodská nemocnice v rehabilitačním pavilonu, kde se starají o pacienty s koronavirem
Nadějná vakcína na covid se v Česku testovat nebude. Farmaceutický gigant couvl

Pokud si je tedy pořídí někdo, kdo se potom chce výsledkem domácího testu prokazovat na úřadech či například při přejezdu na Slovensko – které chce od příštího týdne vyžadovat alespoň negativní výsledek antigenního testu, má smůlu. Bez potvrzení od odborníka je neuplatní.

A moc mu nepomůžou ani tehdy, když si testy koupí kvůli tomu, aby nenakazil při návštěvě staré rodiče či prarodiče. „Je to rizikové. Popis testu a informace o způsobu jeho užití jsou určeny odborníkům, nikoli laikům,“ říká Finsterle. Špatně provedený odběr a testování podle něj může vést k tomu, že člověku test chybně ukáže, že koronavirus nemá. „A chybná interpretace bez klinického vyhodnocení či posouzení zdravotního stavu může vést k rizikovému chování testovaného,“ dodává Finsterle.