Pokochat se adventními trhy v centru metropole a k tomu se zahřát několika doušky svařáku. Dopřejete-li si tuto kratochvíli na Václavském a Staroměstském náměstí a u Prašné brány, připravte si více než dvě stokoruny. Za jeden kelímek si tam totiž trhovci účtují 70 korun.

DRAHÁ ADVENTNÍ TURISTIKA

Drahá jsou typické vánoční nápoje také v dalších turistických destinacích: v Peci pod Sněžkou nebo v Karlových Varech. V ostatních městech vám bude většinou stačit padesátikoruna, a to nejen na svařené víno, ale také na dvě deci punče nebo grogu, případně deci medoviny. I jejich ceny naleznete v našem srovnání.

K útratě je navíc na stále větším počtu trhů nutné připočíst cenu zálohovaných hrnků. Pro většinu obyvatel Česka je proto svařák oproti minulosti méně dostupný. Ještě předloni se totiž prodával nejčastěji za 30 korun. Letos se za tuto částku napijete jen v některých menších městech.

LEVNÝ SVAŘÁK OSTRAVSKÝ

Výjimky se přesto najdou. „Nejdostupnější je letos svařák pro obyvatele Ostravy. S průměrnou měsíční mzdou si ho mohou dovolit koupit tisíc šálků,“ uvedla Irena Honsnejmanová z projektu Česko v datech, který ve spolupráci s redakcí Deníku už počtvrté vytvořil takzvaný Svařák index. Ten po vzoru známého Big Mac Indexu porovnává zábavnou formou ceny horkého vína na stáncích s průměrnými příjmy v regionu.

Vlaky dopravců České dráhy, RegioJet, Leo Express a Arriva
Velký železniční chaos. Nákup jízdenky se může změnit v detektivku

„Na posledním místě žebříčku skončily opět Karlovy Vary, místní si totiž vydělají jen na 487 svařáků měsíčně,“ upřesnila Honsnejmanová. Nůžky mezi kraji se tak od loňska rozevřely na více než dvojnásobek.

Oproti předchozím ročníkům se propadlo Brno, kde se svařené víno prodává i za 55 korun. V samotném srdci města na náměstí Svobody je přitom o dvacetikorunu levnější. Citelně zdražili také stánkaři v Českých Budějovicích. Vloni prodávali svařák za 37 korun, letos za něj chtějí rovnou 50 korun.

Potraviny. Ilustrační foto.
Potraviny v Česku? Nemáme se špatně, Polákům ale můžeme závidět