Výroba drog je pro ně výhodným byznysem.

Počet výrobců a dealerů drog na Přerovsku podle kriminalistů rok od roku roste.

A kromě pervitinu a marihuany se dnes specializují také na hašiš, kokain nebo LSD.

„Zatímco loni jsme za celý rok řešili 38 případů, letos už máme rozpracovaných nebo uzavřených 31 spisů. Zajistili jsme pět varen a šest pěstíren konopí,“ shrnul kriminalista Michal Hradil, člen policejního týmu, který tuto závažnou trestnou činnost na Přerovsku odkrývá.

Ilustrační foto
Zloděj "Spiderman" vyšplhal v Přerově do pěti metrů, z bytu vzal rádio a nůž

Podle něj přibývá pachatelů ze středních vrstev, pro něž je výroba drog výhodným byznysem.

„Jejich jednání je více sofistikované, domlouvají se přes sociální sítě a pěstují mnohdy speciálně šlechtěné druhy konopí, dovážené ze zahraničí - hlavně z Holandska. Jsou to rostliny s obrovskou výtěžností, které mají velké listy a květy,“ řekl.

Novinkou je i výroba hašiše z konopí, a to suchou nebo mokrou metodou.

Přerovští kriminalisté uzavřeli od konce června do druhé poloviny července tři případy, související s prodejem a distribucí konopí setého.

„První z pachatelů - třiadvacetiletý mladík - prodal, nebo zdarma opatřil, jedenácti lidem marihuanu, a to přibližně ve 145 případech. Celkem tak prodal asi 3,5 kilogramu drogy, přičemž cena za jeden gram se pohybovala kolem 100 korun,“ vylíčil policejní komisař.

Mladík se ke všemu přiznal a dobrovolně vydal pět rostlin konopí setého, které mu zbyly, a sáček se sušenou rostlinnou hmotou o váze 16,4 gramu. Spolu s ním byl zadržen i o dva roky mladší muž, kterému se ale nepodařilo trestnou činnost prokázat.

Ilustrační foto.
Opilý mladík v Hranicích shodil řidiče skútru

U tety rostlo pět "kytek"

Dalšího třiadvacetiletého muže dopadli kriminalisté také v Domaželicích na Přerovsku. Od roku 2016 prodával nebo zdarma předával marihuanu jiným lidem.

Zprostředkoval prodej konopí setého nejen v Olomouckém, ale i v Moravskoslezském kraji za provizi, která se pohybovala v tisícovkách korun.

Mladík pěstoval na zahradě své tety v obci na Přerovsku pět vzrostlých rostlin konopí, které měly po usušení sloužit k další distribuci mezi uživatele.

V místě bydliště v Přerově pak přechovával v plastové nádobce na 85,15 gramů marihuany.

Protože se mladíci dopouštěli trestné činnosti ve značném rozsahu, hrozí jim trest odnětí svobody od dvou do desíti let.

V poutech kriminalistů skončil také dvaadvacetiletý mladík, který od roku 2016 drogy prodal nebo předal minimálně třem lidem. Ve vesnici na Přerovsku zasadil a pečoval o šest rostlin konopí, které chtěl použít k další distribuci. Hrozí mu až pětileté vězení.

Historický průvod centrem Přerova, ale také řemeslný jarmark a celá řada zajímavých vystoupení na Horním náměstí - takový byl program Svatovavřineckých hodů během neděle.
Svatovavřinecké hody OBRAZEM: průvod, rytířské turnaje, koncerty

Výroba drog jako přivýdělek

Vidina rychlého zbohatnutí zlákala dva muže z Hranicka natolik, že se rozhodli zapojit do výroby a obchodu s drogami.

„Na jaře letošního roku jsme zadrželi dva muže ve věku 41 a 42 let, kteří byli shodou okolností kolegové z práce. Oba měli přítelkyně a děti. Každé ráno vstali, šli do práce, a po nocích si přivydělávali tímto způsobem,“ popsal policejní komisař Jiří Havránek.

Muži zásobovali trh na Hranicku, Přerovsku a měli i vazby na Bystřici pod Hostýnem. U jednoho z pachatelů byla dokonce při domovní prohlídce nalezena střelná zbraň s tlumičem a 115 náboji.

„Při zadržení pachatelů jsme zajistili 60 gramů pervitinu, kilogram marihuany a věci, pocházející z trestné činnosti. Odhalili jsme také varnu pervitinu a domácí pěstírnu marihuany a zajistili hotovost 100 tisíc,“doplnil.

Jednačtyřicetiletý muž skončil ve vazbě a jeho dvaačtyřicetiletý kolega, který do této doby neměl záznam v trestním rejstříku, je stíhán na svobodě. Oba se k trestné činnosti doznali.

Mladík v BMW při zběsilé jízdě Přerovem demoloval zaparkovaná auta
Zběsilá jízda z pivních slavností: mladík v BMW demoloval auta i stromky

Žil v paneláku v Přerově pod skrytou identitou

Mezi sousedy oblíbený, tichý muž. Taková byla charakteristika padesátiletého výrobce drog, který žil v panelovém bytě v Přerově pod falešnou identitou.

Přestěhoval se z Ostravska a kriminalistům se ho rok nedařilo vypátrat. V minulosti byl za výrobu a distribuci pervitinu stíhán.

Muž si obstaral falešné doklady a v Přerově si na ně pronajal byt. Na zfalšované údaje dokonce uzavřel nájemní smlouvu, dodávky na elektřinu a plyn. V Přerově se téměř nevyskytoval, ale každý den jezdil na Ostravsko a do Polska.

„Muž se svým falešným jménem představil dokonce i při zatčení. Při zadržení u sebe měl přes 2 100 tablet léku, který obsahuje efedrin, a téměř 40 gramů vyrobeného pervitinu. Z tohoto množství léků by byl schopen vyrobit 150 gramů pervitinu. Nebyl to tedy žádný troškař,“ zhodnotil policejní komisař Michal Hradil.

Muž vyráběl pervitin zcela sofistikovaným způsobem. Kriminalisté v přerovském bytě „vlka samotáře“ zajistili například stroj na vylupování prášků, a ty pak drtil ve čtyřech elektrických mlýncích. „V Přerově jen vyráběl a přespával. Skončil ve vazbě,“ uzavřel komisař.

Ilustrační foto.
Muže, kteří v Hranicích vyráběli pervitin, zadržela policie