V jejich domě v ulici U Žebračky v Přerově bylo začátkem listopadu 2009 nalezeno několik krevních tratolišť a rozsáhlé stopy zápasu, těla obou pohřešovaných se dodnes nenašla.

Oba obžalovaní vraždu popírají a vytrvale zpochybňují veškeré důkazy, které proti nim policie předložila.

Předseda senátu Vladimír Hendrych předčítal u hlavního líčení obsáhlý rozsudek Okresního soudu v Přerově. Otec Pavla Nárožného Miloslav Nárožný se ho snažil vystěhovat ze společně obývaného rodinného domu.

„Nelíbilo se mu, že jeho tehdy třiatřicetiletý syn už několik let odmítá pracovat, nepřispívá na společnou domácnost a žije jen ze sociálních dávek," uvedl Hendrych.

Dlouhodobé konflikty vyvrcholily v srpnu 2008, kdy syn otce při hádce v dílně napadl nůžkami na stříhání plechu. Způsobil mu na hlavě a v obličeji závažná zranění, která si vyžádala devítidenní hospitalizaci v nemocnici. Syn z incidentu vyvázl jen se zlomeným malíčkem.

Od té doby se Miloslav Nárožný svého syna natolik bál, že se raději odstěhoval k přítelkyni.

V březnu 2009 syna Pavla vydědil. Dům pak nechal kompletně zrekonstruovat.

V polovině září téhož roku se oženil a jen necelé dva měsíce po svatbě měl novomanžele v opraveném domě zavraždit jeho syn Pavel za pomoci své matky.

To však i při pondělním hlavním líčení oba obžalovaní odmítali a znovu zpochybňovali veškeré předložené důkazy včetně svědeckých výpovědí a tvrzení svědků například o tom, zda v den vraždy pršelo či jen poprchávalo.

Obžalovaná Hana Nárožná u soudu předčítala seznam důkazů, které byly podle ní odebrány špatně nebo předloženy příliš pozdě a napadla policii z úmyslného maření důkazů.

„Šlo o to zničit synovo alibi o tom, že v době vraždy ´chatoval´na počítači s jinými lidmi a nemohl proto být v domě otce," tvrdila Nárožná.

Rozsudek v polovině července

Státní zástupkyně v závěrečné řeči potvrdila, že senát nebude mít v tomto případě jednoduché rozhodování, protože bude posuzovat jen nepřímé důkazy.

Poukázala však na to, aby soud vzal v úvahu odborné posudky z oboru psychiatrie, které popisují negativní povahové rysy obou obžalovaných a zabýval se také motivem.

„Hana i Pavel Nárožní novomanžele Nárožné nenáviděli. Měli motiv, kterým byl majetek a měli také příležitost vraždu spáchat. Měli i dostatek času na úklid krvavých stop v domě. Pachové stopy prokázaly, že krvácející těla naložili do felicie zemřelého a odvezli na neznámé místo. Z domu zemřelých si odnesli jejich platební karty, klíče a osobní doklady, které by jim oni sami dobrovolně nikdy nevydali," uvedla státní zástupkyně Alice Zatloukalová a požadovala pro oba obžalované tresty v polovině zákonné sazby za vraždu.

Ta je podle starého trestního zákoníku od 12 do 15 let vězení.

Obhájci obou obžalovaných shodně zpochybnili pachové stopy odebrané z automobilu i z domu obětí. Tvrdili, že nepřímé důkazy nevytvářejí souvislý řetězec popisující, co se vlastně v noci ze 7. na 8. listopadu 2009 v domě stalo.

Poukázali také na to, že policie provedla některé důkazy i s půlroční prodlevou a požadují úplné zproštění obžaloby u obou Nárožných.

Ti své závěrečné řeči pronesou až v polovině července, kdy by měl v komplikované kauze konečně padnout také rozsudek.

Sestra zmizelého: Důvodem byl dům a peníze

Hlavní líčení sledují také příbuzní pohřešovaného manželského páru. Ani oni nepochybují o tom, že právě Hana a Pavel Nárožní spáchali dvojnásobnou vraždu a těla odvezli na neznámé místo.

„My jako nejbližší příbuzní obětí nejlépe víme, jak moc mou matku a jejího manžela nenáviděli. Dopustili se na nich nelidského chování a zaslouží si za to co nejpřísnější trest," poznamenala dcera oběti.

Sestra zemřelého Jaroslava Svozilová je přesvědčena o tom, že motivem vraždy byla rodinná vila a úspory.

„Důvodem byl ten dům a peníze, kvůli nim přišli oba o život. Je to hrozné, čím vším jsme si museli projít. Vždyť jsme je dodnes nemohli ani pohřbít, když pořád ještě nenašli jejich těla," přiznala Svozilová.