Pětašedesátileté ženě z Hranicka se stala osudnou legenda, která v prostředí podvodníků vždy stoprocentně zabere. Pohnutý osud vojáka na zahraniční misi v Afghánistánu seniorku obměkčil natolik, že se rozhodla investovat své úspory.

Voják na zahraniční misi

S údajným vojákem se žena seznámila na internetové seznamce a začali si dopisovat. „Netrvalo dlouho a požádal ženu o peníze. Napsal jí, že nemá přístup k financím, které si na misi vydělal. Slíbil, že jakmile vše urovná, peníze jí na návštěvě České republiky vrátí,“ řekla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Poškozená údajnému vojákovi odeslala 6 800 € a nezarazilo ji ani to, že peníze posílá na turecký bankovní účet. S jídlem roste chuť, takže po první vydařené transakci následovaly další smyšlené příběhy. Zdrcený „voják“ si ženě postěžoval, že se k němu peníze nedostaly, protože mu je vezl agent a byly zadrženy na letišti v Londýně.

Ilustrační foto
V Hustopečích nad Bečvou napadl na zábavě policistu, měl v krvi tři promile

„Následovaly další strastiplné povídačky a žádosti o peníze, které žena neprokoukla a posílala částky na různé účty. Poslední platbu provedla koncem roku 2021 a podle instrukcí ji odeslala na účet společnosti binance.com. Poškozená se nakonec nedočkala vojáka ani peněz,“ popsala mluvčí očekávané rozuzlení.

Až ve chvíli, kdy si byla žena jistá, že se stala obětí podvodu, obrátila se se žádostí o pomoc na policii. Podvod, který ji připravil o 1 milion 70 tisíc korun, oznámila tento týden na služebnu v Hranicích.

Pochybné investice řešil i „Interpol“

Podnikatelského ducha v sobě na stará kolena objevil muž z Přerovska. Loni v srpnu našel na internetu polskou firmu, zabývající se investováním a obchodováním s různými komoditami. Rozhodl se společnost oslovit a podepsal s ní smlouvu o otevření obchodního účtu, poskytování finančního poradenství a obchodování na finančních trzích. Uhradil i vstupní poplatek 200 €.

Společnost mu přidělila analytika, který mu radil s investicemi. „Podle jeho instrukcí investoval třeba do obilí nebo nákupu akcií. Během měsíce odeslal několik částek v celkové hodnotě 310 tisíc korun,“ vylíčila začátek příběhu mluvčí přerovské policie Miluše Zajícová.

Údajný analytik poškozenému radil, aby si do počítače nainstaloval aplikaci Anydesk a založil si bitcoinový účet. Poškozený si vzal rady odborníka k srdci a jako vklad do investování odeslal na účet přes 564 tisíc korun. Po každé investici mu chodily scany jeho investičního účtu se zisky, jichž dosáhl.

Odstraňování následků masivního úhynu ryb v řece Bečvě v Hranicích, pondělí 21. září 2020
Barva žaber mrtvých ryb z Bečvy nenasvědčovala otravě kyanidem, řekl rybář

„Počátkem prosince měl mít na účtě 60 000 $. Rozhodl se proto polovinu investovat a druhou část peněz vybrat,“ shrnula. Problém nastal ve chvíli, kdy chtěl muž peníze zaslat na účet. Ozval se mu totiž analytik, který se mu po celou dobu investování věnoval, a na základě toho pak také údajný „policista Interpolu“.

Ten mu oznámil, že byl jeho bitcoinový účet napaden zloději a nemůže v něm provádět žádné transakce. Aby zvýšil vážnost svých slov, zaslal poškozenému dokonce potvrzení z Interpolu s tím, že se jedná o tajnou operaci a nesmí o ní s nikým mluvit. Nemůže ani manipulovat s účtem.

Poradce hbitě využil situace a navedl muže, aby si založil nový bitcoinový účet, a to na bitcoinové směnárně Coinbase.

„Muž si nechal opět poradit a pokračoval v investování. Když si ale chtěl vybrat zisk, opět nastal zádrhel. Přišla mu zpráva, že musí zaplatit 50 procent z částky, kterou si hodlá vybrat, což bylo v tomto případě 15 000 $. Koncem prosince peníze odeslal a spolu s nimi i další požadovaný poplatek ve výši 4 500 $ jako daň za převod. Provedl i další transakce,“ vylíčila dále mluvčí.

Ilustrační foto
Neoprávněně užíval apartmán ve Škodově ulici, policie hledá svědky. Neznáte je?

Muži opět chodily scany se zisky, ale jejich převedení na účet se nedočkal ani po poté, co mu falešný analytik slíbil, že se podívá, kde by mohl být problém. Od té chvíle se totiž odmlčel a doslova se po něm slehla zem.

„Když poškozený zkontroloval své investiční účty, zjistil, že na nich žádné peníze nejsou. Přišel tak o celkem 1 milion 650 tisíc korun,“ vyčíslila škodu mluvčí.

Kriminalisté šetří oba případy pro podvod, ve druhém případě pak pachateli hrozí i obvinění za neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.