Čtyřiašedesátiletý katolický kněz z Prostějovska byl obžalován z přečinu svádění k pohlavnímu styku a ohrožování výchovy dítěte, za což mu hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do pěti let.

Podle obžaloby se měl pohybovat v sociálně vyloučených romských lokalitách, například v Kojetínské nebo Husově ulici u přerovského nádraží. Svého jednání se měl dopouštět tři a půl roku.

Poškozených bylo podle žalobkyně patnáct a byly mezi nimi i děti mladší patnácti let. Na čtvrteční líčení přišli někteří z poškozených v doprovodu rodinných příslušníků. Jednání bylo neveřejné.

„Syn bude vypovídat až jindy, protože je teď ve vězení," řekla na chodbě soudu matka jednoho z mladíků.

O detailech případu se nikdo bavit nechtěl.

„Všechno, co jsem věděl, jsem už řekl na policii," poznamenal otec dalšího hocha. Podle soudce Martina Lýska zazněly v soudní síni výpovědi tří poškozených.

„Ostatní byly čteny z přípravného řízení. Výpovědi nezletilých budeme číst z přípravného řízení, nehodlám je opětovně zvát na hlavní líčení. Dokazování se tím zjednodušilo," řekl soudce a dodal, že při takovém postupu, který řeší ochranu nezletilých, nepotřebuje soud souhlas obžalovaného.

Ten jinak požadoval, aby bylo celé dokazování po změně soudce zopakováno.

Případem se od června loňského roku zabývala přerovská soudkyně Emilie Richterová. Krátce před tím, co měl být vynesen rozsudek, ji ale z případu pro podjatost vyloučil olomoucký krajský soud.

Důvodem byl fakt, že v průběhu procesu hodnotila svědecké výpovědi – a to v rozhovoru pro média. Zmínila se totiž o výpovědích poškozených chlapců, které zazněly na neveřejném jednání. Námitku podjatosti podal loni obžalovaný Vladimír Krejsa.

Sexuální obtěžování romských chlapců vyšlo najevo předloni v červnu, kdy kněze zadrželi policisté v jednom z domů u přerovského nádraží. Podle zástupců olomouckého arcibiskupství už obžalovaný kněz nemá v církvi žádné pověření. Arcibiskupství již dříve uvedlo, že jezdil do Přerova soukromě a s věřícími tam v kontaktu nebyl.