Ke krádeži došlo v pondělí kolem poledne v Kozlovské ulici v Přerově.

„Dvě ženy ve věku kolem 40 a 25 let důchodkyni zastavily na ulici. Starší z nich se s ní dala do řeči a předstírala, že je její známá. Díky tomu se jí také podařilo zjistit, kde bydlí," vylíčila krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Pak už měly zlodějky snadnou práci.

„Mladší žena se vloudila do domu pod záminkou, že chce nechat někomu vzkaz. Využila chvíle, kdy důchodkyně nechala otevřené dveře od bytu, vešla dovnitř a chvíli si s ní povídala. Seniorku zabavila a mezitím jí z obálky v ložnici ukradla tři tisíce," řekla. Poškozená to zjistila až po jejím odchodu.

Popis pachatelek

Podle popisu okradené důchodkyně je první z pachatelek asi čtyřicet let, má 165 centimetrů vysokou plnoštíhlou postavu a snědší pleť. Oblečená byla do světlého oblečení. Věk druhé ženy odhadla na 25 až 30 let. Má rovněž snědší pleť, je střední postavy, vysoká 160 centimetrů, má tmavé vlasy po ramena a v době činu byla oblečená do tmavého oblečení.

Oběma zlodějkám hrozí za krádež a porušování domovní svobody až dva roky vězení. Policisté v této souvislosti varují zejména důchodce, aby si dávali pozor na nezvané hosty.

Buďte obezřetní

„Senioři by měli být při kontaktu s neznámými lidmi zvýšeně obezřetní a neměli by je vůbec vpouštět do bytu. Podvodníci využívají různých záminek a lstí, aby se dostali k jejich penězům. Pokud z nich nevylákají finance přímo, ovládají řadu způsobů, jak je okrást," vysvětlila mluvčí policie Irena Urbánková. V případě jakýchkoliv pochybností se můžou lidé obrátit na linku 158.