Škodu utrpěla například socha svatého Františka Xaverského, ale poničená je i zeď místního zámku. K vandalskému činu došlo v době od 16. do 17. ledna.

„Nejvíce nás mrzí, že se posprejované obrazce objevily i na památkově chráněných objektech. Vandalové se nevyhnuli ani soše svatého Františka Xaverského z roku 1860, která se nachází v těsné blízkosti sokolovny. Tuto sochu jsme přitom před čtyřmi lety renovovali, a to poměrně velkým nákladem. Poničený je i most k zámku, který je rovněž památkově chráněný, a pak také altánek z počátku 20. století,“ vylíčil starosta městyse Petr Dostál s tím, že se na všech těchto objektech objevily nápisy a obrazce zeleným sprejem.

Obec prý pachatele vandalského činu zná, protože je zachytily kamery.

„S ohledem na vyšetřování ale nemůžeme sdělit více. Odhadnutou škodu budeme chtít uhradit,“ řekl. Uvedení památek do původního stavu zajistí akademický restaurátor Daniel Daubner. „Máme od něj příslib, že do Dřevohostic přijede, udělá odborný posudek a opraví to,“ doplnil Petr Dostál.

Policie už na základě podnětu starosty městyse zahájila šetření.

„Škoda prozatím nebyla přesně vyčíslena. Po zadokumentování jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z poškození cizí věci, za což pachateli hrozí až rok vězení,“ uvedla mluvčí přerovské policie Miluše Zajícová.