Příčiny znečištění toku zjišťovali na místě i pracovníci vodoprávního úřadu přerovského magistrátu.

„Nechali jsme ve spolupráci s hasiči provést odběry vzorků z několika míst, ať už se jednalo o vpusť dešťových vod ve dvorním traktu rodinného domu, jímku na vyvážení, sklepní vpusti kanalizace, nebo vyústění do Bystřičky. Nyní čekáme na výsledky," informoval Jiří Mašek z odboru Stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu.

„Zjistili jsme, že jímka na vyvážení, která má být nepropustná, má odvod kanalizací do Bystřičky, což je nepřípustné. Budeme tedy věc postupovat k došetření stavebnímu úřadu v Dřevohosticích," zmínil.

Pracovníci odboru Stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu teď čekají na podrobnější stanovisko policie.

„Na základě toho pak budou provedeny další úkony podle platných právních předpisů," řekl Jiří Mašek.

Podezřelá firma

Do Bystřičky mělo podle dobře informovaných zdrojů uniknout zhruba tisíc litrů lihu. Podezřelou firmou, která byla už v podobné souvislosti jednou zmiňována před dvěma lety, je likérka RDP Spirit u Bystřice pod Hostýnem. Policie ale tuto informaci nepotvrdila.

„Byli jsme povoláni na místo znečištění a odebrali z vody vzorky, které byly následně postoupeny do laboratoře," řekla krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Podle jejích slov si případ poté převzal policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Návaznost na nelegální obchod s lihem

Jeho mluvčí Pavel Hanták uvedl, že detektivové z útvaru prováděli od minulého úterý úkony trestního řízení, které svou problematikou navazují na některé z předchozích realizací, zaměřených na nelegální obchod s lihem.

„V rámci samotné realizace, na níž se podíleli i zástupci Celního ředitelství ve Zlíně, bylo na území Zlínského a Olomouckého kraje zadrženo celkem šest osob," upřesnil.

Proti dvěma zadrženým ve věku 34 a 53 let ze Zlínska bylo neprodleně zahájeno trestní stíhání pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, spáchaného ve spolupachatelství ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

„Obvinění jsou ohroženi trestní sazbou odnětí svobody v délce trvání od 9 do 13 let. Prostřednictvím dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci byl na oba obviněné podán návrh na vzetí do vazby, který soud akceptoval," dodal.

Podle obvinění měli muži svým jednáním způsobit státu zkrácením spotřební daně z lihu škodu v celkové výši přesahující 353 milionů korun.Na akci se podílelo sto padesát policistů a celníků.