Mezi poškozenými jsou jednotlivci i firmy. Škoda se vyšplhala na 108 tisíc

Prvním poškozeným se stal loni v říjnu devětadvacetiletý muž, který na inzerát sháněl stavebníka, jenž by zboural dům a odklidil sutiny. Podvodník se nabídl, že tyto práce provede.

„Po společné prohlídce objektu ve Velkém Újezdu se muži domluvili, že objednavatel za demolici a odvoz sutin zaplatí částku 65 tisíc korun," popsala přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Poté, co si oba muži „plácli," práce sice začátkem listopadu začaly, ale dokončeny už nebyly. Dům byl zdemolován, ale suť odvezena jen zčásti. Poškozený přitom za práce předem zaplatil.

„Když mělo dojít na jejich dokončení, začal pachatel licitovat a vymlouval se na subdodavatelské firmy. Řekl, že zbylou suť odveze až po zaplacení dalších 20 tisíc korun," vylíčila dále mluvčí. Podvedený mu řekl, že finance uhradí až po odvezení materiálu, což se nestalo. Nespolehlivý stavebník se nato odmlčel.

Tím ale příběh zdaleka neskončil. Podvodník při sjednávání zakázky poškozenému sdělil, že práce provedou jeho zaměstnanci, což ale nebyla pravda. Okruh poškozených se tím ještě rozšířil.

„Den před demolicí se pachatel zkontaktoval s firmou, s níž si na základě telefonické, a poté i písemné objednávky domluvil bagr a nákladní vozidla. Následující den byla firmou ve výše popsaném rozsahu práce provedena," řekla.

Protože ale dispečer společnosti vzápětí dospěl k závěru, že se jedná o podezřelou zakázku, a to zejména s ohledem na cenu, další den už auta ani zaměstnance na stavbu neposlal.

„Zaslaná faktura s vyúčtováním provedených prací se jim vrátila zpět jako nedoručitelná a nebylo ani možné se zkontaktovat se zadavatelem zakázky," doplnila.

Drzý podvodník ale nelenil a ve stejný den se spojil s jednatelem jiné firmy, aby se s ním domluvil na výkupu a uskladnění asi dvě stě tun suti. Na skládku byla odvezena, ale k platbě za uskladnění stejně jako v předchozím případě nedošlo.

Posledním podvedeným byl zákazník, kterému pachatel po převzetí částky 15 tisíc korun slíbil odvést suť z obce Zákřov. Ani k tomu ale nedošlo. Celková škoda, kterou podvodník všem účastníkům způsobil, nebyla přesně stanovena. Předběžně se ale vyšplhala na 108 tisíc korun.

Policisté teď pachatele stíhají pro podvod, za což mu s ohledem na způsobenou škodu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.