Muži mířili do Berlína a na přerovském nádraží, kde přestupovali, se jednoho ze zaměstnanců ptali na správný vlak.

Na pohyb podezřelých osob upozornil policii staniční dělník Pavel Kužela, který na nádraží pracuje.

„Protože se stala tragická nehoda ve Studénce, tak jim zřejmě všechno ujelo. Přišli za mnou na třetí nástupiště, ukázali jízdenku a ptali se, odkud jede vlak do Berlína. Odkázal jsem je na první nástupiště, kde je celní správa. Její pracovníci pak provedli kontrolu mužů," vylíčil Pavel Kužela.

Tomu prý připadalo podezřelé, že muži cestují jen tak nalehko.

„Když jedu třeba do lázní v Luhačovicích, beru si s sebou aspoň jeden kufr. Oni ale cestovali úplně bez zavazadel," řekl s tím, že byli ve věku kolem dvaceti let a na sobě měli trička a kraťasy. To, že na uprchlíky na nástupišti narazil, byla podle jeho slov pouhá náhoda.

„Kdyby jim vlak neujel a úplnou náhodou se neocitli na nástupišti, tak vesele pokračují dál v cestě. Česká republika je pro ně ale zřejmě jen přestupní stanicí, nevypadalo to, že by se tady chtěli zdržet," poznamenal.

Jízdenky, které mu ukázali, prý měli ve složce a mluvili plynule anglicky.

Případem se už zabývá policie.

„Mohu potvrdit, že jsme zadrželi tři uprchlíky, kteří cestovali do Berlína. Teď vedeme řízení, během kterého zjišťujeme, odkud přijeli, a kam směřovali," uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Podle něj se muži nedopustili žádného protiprávního jednání.

„Musíme počítat s tím, že tyto osoby budou projíždět i přes naši republiku. Na místo byla přivolána cizinecká policie, která prověří, zda mají doklady v pořádku. Pokud ne, bude vedeno správní vyhoštění do země, ze které pocházejí," upřesnil.

Muži prý nyní čekají na rozhodnutí na služebně v Olomouci.