Hlavní líčení začalo ve čtvrtek a bude mít netradiční průběh. Odehrávat se bude na dvou místech - u soudu v Přerově má v pátek vypovídat poškozená, se kterou se formou videokonference spojí kroměřížský soud. K němu se zase dostaví obžalovaný Marek Dostál.

Podle verdiktu Krajského soudu v Olomouci politik zneužil svého postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, ve dvou případech přiměl k orálnímu styku. U poškozené byla v důsledku toho diagnostikována posttraumatická stresová porucha, což potvrdily i výpovědi znalců z oboru psychiatrie a psychologie.

Okresní soud v Přerově potrestal dva útočníky, kteří napadli v prosinci 2019 na náměstí v Kojetíně muže a policistu.
Za romskou bitku na náměstí v Kojetíně padl trest vězení

Nejvyšší soud mu dal za pravdu

Marek Dostál ale od začátku vinu popírá a tvrdí, že si poškozená vše vymyslela, aby zakryla vlastní finanční machinace v jeho podniku, kde zpronevěřila peníze.

Poškozená u soudu dosud nevypovídala, ale Marek Dostál trval na její výpovědi. Nejvyšší soud mu dal v této věci za pravdu.

Marek Dostál
Ex-radnímu Dostálovi zrušili rozsudek v kauze sexuálního nátlaku

Podle jeho verdiktu odňaly soudy obou stupňů Dostálovi nárok na spravedlivý proces, založený na kontradiktorním, tedy proti sobě stojícím, dokazování viny obžalovaného.

„Na hlavním líčení v pátek bude proveden výslech poškozené. S ohledem na to, o jaký trestný čin se jedná, a na předchozí poznatky, učiněné v průběhu hlavního líčení, zejména s ohledem na zdravotní potíže psychického rázu poškozené, jsem zvolil tento postup. Umožní poškozené vypovídat v nepřítomnosti obžalovaného, aniž by ho musela vidět,“ řekl soudce Jan Rektor.

Obžalovaného soudce předvolal ke kroměřížskému soudu, který je dopravně nejdostupnější.

„Líčení proběhne formou videokonference mezi těmito dvěma soudy, a ta umožní obžalovanému sledovat průběžně vše, co se bude dít v jednací místnosti v Přerově, a může tak reagovat na výslech poškozené. S ohledem na delikátní povahu trestného činu bude líčení neveřejné,“ uvedl soudce, který nepočítá s tím, že v pátek padne rozsudek.

„Líčení pravděpodobně odročím za účelem provedení dalších důkazů,“ dodal.

Přerovský zastupitel Marek Dostál (ODS) u přerovského okresního soudu, který vynesl rozsudek v kauze sexuálního nátlaku
Bývalý radní Dostál dostal trest v kauze sexuálního nátlaku

Satisfakce? Až budu očištěn

Politik Marek Dostál svou vinu od počátku popírá a tvrdí, že se jednání, za které byl odsouzen, nikdy nedopustil.

Na dotaz, zda vnímá verdikt Nejvyššího soudu, jenž vrátil případ znovu do Přerova, jako satisfakci, neodpověděl jednoznačně.

„Za satisfakci budu považovat teprve to, až budu úplně očištěn,“ vyjádřil se.

V soudní síni znovu zopakoval, že tvrzení poškozené je lživé.

Rezignoval na většinu funkcí

Marek Dostál byl za sexuální nátlak odsouzen k podmíněnému trestu jednoho roku se zkušebním odkladem na dva roky. Poškozené musel zaplatit částku 50 tisíc korun.

Obvinění ze sexuálního nátlaku stálo vlivného politika přerovské ODS křeslo v Radě města a rezignoval na většinu funkcí - ukončil členství v ODS, byl odvolán ze školské rady na ZŠ U Tenisu a na vlastní žádost byl vyřazen ze seznamu gratulantů, kteří předávají jubilantům dárky. Zůstal pouze v městském zastupitelstvu.