Té se měl dopustit společně se svou matkou Hanou už v listopadu 2009.

 Krajský soud se případem znovu zabýval poté, co mu věc vrátil olomoucký Vrchní soud.

Loni v červenci byli Pavel a Hana Nárožní zproštěni obžaloby u Krajského soudu poprvé.

V pátek stanul u soudu Pavel Nárožný sám, jeho matka totiž v lednu zemřela.

Vrchní soud v Olomouci vrátil případ dvojnásobné vraždy manželů z Přerova ke Krajskému soudu proto, že nedošlo k dostatečnému hodnocení důkazů v patřičných souvislostech.

„Především jsme postrádali vyhodnocení souvislostí důkazní situace s psychiatricko-psychologickým posudkem na obžalovaného Pavla Nárožného. Další provedené důkazy nebyly řádně odůvodněny v logických souvislostech," sdělil mluvčí olomouckého Vrchního soudu Petr Angyalossy.

Manželé se vehementně bránili útoku

Krajský soud proto v pátek znovu vyslechl dva znalce. Přednosta soudního lékařství z Ostravy Igor Dvořáček znovu popisoval okolnosti, za jakých k vraždě manželů z Přerova došlo.

„Odehrával se tam boj na život a na smrt. Manželé vyvinuli maximální úsilí, intenzivně se bránili útoku. Nelze však jednoznačně stanovit, zda byl útočník jeden či byli dva. Spíše to byl mladý zdravý muž než starší žena," konstatoval Dvořáček.

Znalec z oboru psychologie podrobně popisoval osobnostní rysy Hany a Pavla Nárožných.

Oba se měli stavět do role obětí, upravovat si vše ve vlastní prospěch a jednat chladnokrevně.

„Matka ve vypjatých situacích reagovala útočně, syn měl naopak tendenci chovat se uhlazeně až noblesně," poznamenal znalec.

Co se stalo, nelze "rozklíčovat"

Obžalovaný Pavel Nárožný poukazoval na to, že soud stále není schopen prokázat, co se v listopadu 2009 v rodinném domě v ulici U Žebračky v Přerově vlastně stalo.

„Tvrdím, že se jednalo o manželský konflikt. Spory s otcem jsem samozřejmě měl. Jeho dům jsem však nepotřeboval, mohl jsem kdykoliv bydlet u matky. Přesto stále nemohu soud přesvědčit o tom, že s tím nemám nic společného. Ničeho jsem se nedopustil," hájil se Nárožný.

Krajský soud ho pak znovu zprostil obžaloby z dvojnásobné vraždy. Podle předsedy senátu Vladimíra Hendrycha je jasné, že manželé nebyli usmrceni při partnerské potyčce, ale při brutálním útoku.

„Důkazní situace však stále neumožňuje ´rozklíčovat´, kdo co tehdy udělal. Hana a Pavel Nárožní mohli vraždit společně nebo také každý sám, vraždit mohl jen Pavel. Je zřejmé, že s tím oba něco společného. Ani nové zhodnocení důkazů a souvislostí však situaci nevyjasnilo," zdůvodnil zprošťující rozsudek Hendrych.

Přes dva roky ve vazbě

Státní zástupkyně se proti verdiktu na místě odvolala, Pavel Nárožný si ponechal lhůtu.

Blízké příbuzné obětí, kteří byli většině dosavadních hlavních líčení přítomni, rozsudek zaskočil.

„Jsem opravdu šokovaná z toho, co se v tomto státě děje," poznamenala jedna z žen.

Sedmatřicetiletý Pavel Nárožný a jeho matka Hana strávili ve vazbě přes dva roky. Policie pátrá po tělech manželů Miroslava a Zdenky Nárožných už od začátku listopadu 2009, kdy byly v jejich rodinném domě v Přerově nalezeny rozsáhlé krevní stopy a znaky zápasu.

Dodnes se jejich těla nepodařilo najít.

Důvodem vraždy by mohly být dlouholeté rodinné spory o majetek.

Při prohlídce domu zavražděných manželů policisté nalezli také listinu, kterou otec Nárožný svého syna Pavla vydědil. Byla objevena také závěť, ve které veškerý majetek odkázal své třetí manželce Zdence.