Na výpravy se nevydával sám, ale často s partou stejně starých kompliců. Trestných činů se dopouštěli převážně na Kojetínsku a Kroměřížsku.

Mladík už má na svém kontě několik přestupků z dřívější doby. Závažnějších deliktů se ale dopustil teprve v průběhu posledních dvou let. „V loňském roce vykradl několik aut a ve dvou případech s nimi i odjel. Protože ale nezvládl jízdu, havaroval s nimi,“ vylíčila přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Společně se svými kumpány vyloupil několik restaurací a prodejen. Zaměřili se především na cigarety pro vlastní spotřebu, peníze a věci, které by mohli výhodně zpeněžit, tedy televize a elektroniku. Krádeže už ale partě agresivních výrostků nestačily.
„Mladík společně se svými kumpány fyzicky zaútočil na dva dospělé muže. Oba nejprve oslovil a požadoval po nich peníze. Když mu je odmítli dát, zaútočil na ně pěstmi, a k útoku se připojili i jeho komplici. Ani jeden z poškozených naštěstí neutrpěl vážnější poranění,“ popsala mluvčí.

Ilustrační foto.
Obsluha odcizila zboží i peníze

Lupič nakonec prvního muže obral o čtyři stovky a druhému ukradl peněženku se šesti tisíci korunami a platební kartou.

Některé akce už agresivní mladík podnikl na vlastní pěst. Jednalo se hlavně o krádeže, které zvládl bez pomoci svých parťáků. Třikrát přelezl plot a dostal se na pozemek rodinného domu. Při první návštěvě odcizil z dílny nářadí za více než 16 tisíc korun, podruhé odešel s jízdním kolem. Na třetí výpravě ho už přistihla majitelka pozemku a vykázala ven, takže nestihl nic ukrást.

Některé uloupené věci mladistvý delikvent prodal známým, jiné skončily v zastavárně. „Část lupu se podařilo zajistit v místě jeho bydliště, nebo u lidí, kterým je prodal. Vrátily se tedy do rukou majitelů. Celková škoda, kterou mladík svým jednáním napáchal, byla vyčíslena na více než 100 tisíc korun,“ upřesnila mluvčí.

Drogy, které zadrželi kriminalisté při domovních prohlídkách na Přerovsku. Jednání pachatelů je podle nich stále sofistikovanější. Mezi drogami už nefigurují jen pervitin a marihuana, ale také kokain, hašiš nebo LSD.
Výrobci drog? Na Přerovsku i čtyřicátníci s rodinou a zaměstnáním

Policisté pachatele zadrželi v polovině července a vyšetřovatelé podali návrh na jeho vzetí do vazby, který soud akceptoval. Sedmnáctiletý mladík čelí obžalobě z několika deliktů - porušení domovní svobody, poškození cizí věci, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, neoprávněného užívání cizí věci ve stádiu pokusu, krádeže a loupeže. „Za uvedené jednání mu může být uloženo opatření výchovné, ochranné nebo trestní,“ uzavřela mluvčí.