Zraněný si zachránil život tím, že sednul na kolo a dojel si pro pomoc na policejní služebnu.

U soudu ve čtvrtek vypovídal poškozený Ivo Kašpárek.

V červencový večer se vrátil do maringotky v zahrádkářské kolonii Žebračka, kterou společně obýval s bratry Maryškovými.

„Na mém místě však už ležel jiný muž. Ptal jsem se, co tam dělá a Laďa mě začal vyhazovat a kopal mě do hlavy. Chytnul jsem ho za nohu, on upadl na zem maringotky. Vstal a nožem mě bodnul do břicha. Byla tma, neviděl jsem, že je ozbrojený. Všichni jsme byli opilí, já jsem předtím vypil dva litry vína a jedno pivo,“ vzpomněl na průběh hádky Kašpárek.

Muž po zásahu nožem utrpěl vážné poranění tepny břišní stěny a kličky tenkého střeva. Přestože byl v ohrožení života, sednul na kolo a sám si jel pro pomoc na policii.

„Hned mi zařídili převoz do nemocnice a okamžitou operaci. V nemocnici jsem pak strávil týden. V maringotce jsem bydlel dlouho, za tu dobu jsme mezi sebou neměli větší problémy. Laďa mě v minulosti napadl jen jednou a nijak vážně mě nezranil,“ popsal vzájemné soužití v odstavené maringotce Kašpárek.

Státní zástupce Lev Novák požadoval pro Ladislava Maryšku trest 7,5 roku vězení. Zdůvodňoval to například tím, že muž v minulosti způsobil těžkou újmu na zdraví i své matce a byl kvůli tomu také ve vězení.

Kromě toho měl ve svém rejstříku trestů dalších 27 záznamů. Od roku 1971 ho soudy trestaly nejčastěji za krádeže, neplacení výživného či příživnictví. Za těžkou újmu na zdraví mu hrozil trest od pěti do 12 let vězení.

28 záznamů v trestním rejstříku

Soud nyní přihlédl k tomu, že se Maryška v minulosti dopustil většinou drobnějších prohřešků a za těžké ublížení na zdraví mu uložil šest let vězení.

„Dopustil se velmi nebezpečného útoku na druhého. Zásahem nožem mu poškodil důležité orgány a způsobil vážná poranění, která mohla vést až ke smrti poškozeného. Bez lékařské pomoci by muž vykrvácel. Navíc se v tomto případě nejedná o ojedinělé provinění, Ladislav Maryška má celkem 28 záznamů v trestním rejstříku,“ zdůvodnil rozhodnutí soudu předseda senátu Vladimír Hendrych.

Státní zástupce Lev Novák i obžalovaný Ladislav Maryška si po vynesení rozsudku nechali lhůtu na odvolání.

Osmapadesátiletý Ladislav Maryška z Přerova je obžalovaný z toho, že 15. července 2011 po půl sedmé večer napadl v odstavené maringotce v lese Žebračka v Přerově o dvacet let mladšího Ivo Kašpárka.

Nožem s délkou čepele 13,5 centimetru mu měl probodnout kličku tenkého střeva a tepnu břišní stěny.

Zranění podle znalců muže přímo ohrožovalo na životě, bez lékařské pomoci a okamžité operace by vykrvácel. Maryškovi za těžké ublížení na zdraví hrozilo až 12 let vězení.